Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pritisak na mrežu SBB da vrati program TV VK
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 10. 2011.

Izvor: Kikindske novine

Pritisak na mrežu SBB da vrati program TV VK

Mediji: Jedna TV i dalje nedostupna

Televizije VK i dalje nema u ponudi kablovskog operatera SBB-a, jedinog u gradu, iako su ove nedelje vodeni pregovori o mogućem izlasku iz nemile situacije.

Podsećamo, kikindski ogranak SBB-a skinuo je pre desetak dana iz ponude jednu od dve lokalne televizije, bez ikakvog upozorenja i obrazloženja. Zbog ovog postupka, osnivač RTV VK, firma Džet kompani (Jet company), uputila je dopis Komisiji za zaštitu konkurencije, zahtevajući reakciju, jer je po njima, odluka SBB-a da uskrati program Televizije VK diskriminatorska i pogoduje samo konkurentskoj TV Rubin.

Ove nedelje RTV VK je izdala saopštenje u kojem podržava predlog Udruženja novinara Srbije (UNS) koje je na inicijativu novosadske televizije Kanal 9 zatražilo da regulatoma tela Republička radiodifuzna agencija (RRA) i Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL) obavežu kablovske operatore da kroz svoj sistem emituju program televizija koje imaju dozvolu na područjima za koje te dozvole važe.

- Smatramo da nelogičnosti koje postoje RRA treba što pre da otkloni i ovakvo rešenje predvidi pravilnikom o kablovskim emiterima na kom trenutno radi. Takva mera je predvidena Nacrtom medijske strategije kao obaveza uvođenja "must carry" sistema za kablovske operatore - kaže se u saopštenju VK.

U ovoj kući podsećaju da, iako imaju dozvolu za emitovanje programa i iako plaćaju odgovarajuću nadoknadu državi, praktično ne mogu da dopru do gledalaca u Kikindi, jer je vise od 50 odsto domaćinstava u mreži SBB-a.

Istovremeno druga lokalna televizija u Kikindi - Rubin ostala je u ponudi SBB, čime je kablovski operator doneo monopolsku i po VK diskriminatorsku odluku.

Na isti način isključen je Kanal 9 u Novom Sadu. Da bi se vratio u program SBB-a televiziji Kanal 9 ponudeno je da plati 2.000 evra za ponovno uključenje i mesečnu rentu od 700 evra u dinarskoj protivvrednosti.

UNS apeluje na sve kablovske distributere da vrate i ne ukidaju iz svoje ponude televizije koje imaju dozvolu, da pokažu fer plej odnos i pre nego što predviđena pravila počnu da deluju.

Do zaključenja ovog broja nismo uspeli da kontaktiramo nikoga iz poslovodstva SBB-a i uzmemo izjavu povodom skidanja programa VK sa kablovske mreže.

Antrfile : Apel RRA


Savet RRA uputio je svim kablovskim operaterima apel da u svoju ponudu uvrste programe regionalnih i lokalnih emitera na područjima za koje ti emiteri imaju dozvolu.

U nedostatku zakonskih ovlašćenja da ovu problematiku reguliše obavezujućim aktom, Savet će se obratiti Ministarstvu kulture kako bi se pronašao zadovoljajući model regulisanja ove problematike i pre donošenja novog seta medijskih zakona, a u skladu sa dobrom evropskom praksom.

Ž. B.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi