Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Šabić zabrinut zbog optužnice protiv novinara "Nacionalnog građanskog"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 10. 2011.

Izvor: www.poverenik.rs

Šabić zabrinut zbog optužnice protiv novinara "Nacionalnog građanskog"

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti izrazio je zabrinutost povodom činjenice da je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnicu protiv novinara „Nacionalnog građanskog“ zbog navodnog odavanja tajne.

Ocenjujući da će i mnogi sa mnogo razloga, ovaj postupak tužilaštva doživeti kao ugrožavanje slobode štampe i prava javnosti da zna Poverenik je upozorio da, ako za to uopšte ima razloga, odgovorne za odavanje tajne ne treba tražiti među novinarima već među državnim funkcionerima i službenicima.

S tim u vezi poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

„Uz dužno poštovanje prema samostalnosti tužilaštva smatram svojom obavezom da upozorim da ovakav postupak upućuje na uznemiravajuće zaključke u vezi sa slobodom štampe i pravom javnosti da zna.

Novinari su radeći ono što je njihov posao pisali o lošem stanju nekih odrambenih resursa pozivajući se pritom i na konkretne podatke iz dokumenta koji je bio označen kao poverljiv.

Iole dobronameran pristup onome što su radili upućuje pre na zaključak da su želeli dati doprinos nastojanjima da se propusti otklone a odrambeni resursi poprave i unaprede, a ne da su uradili nešto loše.

Ali, i sasvim nezavisno od toga, oni očito nisu ti koji su odgovorni za odavanje tajne. Sadržinu dokumenta koji je, s razlogom ili bez razloga, svejedno, bio označen kao poverljiv odao je neko drugi, funkcioner odnosno službeno lice. A novinari, čak i da znaju ko je to, po važećim zakonima, nisu dužni da to kažu, da odaju izvor informacija.

Zato ponavljam, insistiranje na odgovornosti novinara, a pogotovo uz odsustvo odgovornosti drugih, stvarno odgovornih , bez obzira na namere tužilaštva, za rezultat će objektivno imati štetne efekte po slobodu štampe i pravo javnosti da zna.“

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi