Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ne želimo da budemo najamni slovenski novinari
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

05. 10. 2011.

Izvor: Glas Rusije

Ne želimo da budemo najamni slovenski novinari

Novinari iz Republike Srpske boje se da je budućnost njihove profesije najamni status, koji bi lako mogao da bude uperen protiv interesa Srpske i srpskog naroda, ako njihove medije kupe zapadne kompanije. Predsednik Dodik obećao da će pozvati ruske kompanije da ulažu u medije u Srpskoj

Foto: Flickr.com
Republika Srpska mora da pronađe odgovor na pitanje budućnosti svojih medija. To bi mogao da bude rezime okruglog stola „Perspektive saradnje slovenskih novinara, medija i novinarskih organizacija“, koji je povodom stote godišnjice od održavanja Velikog sveslovenskog novinarskog kongresa u Beogradu upriličen 29. i 30. septembra u Banji Vrućica u Republici Srpskoj.

Okrugli sto zajedno su organizovala udruženja novinara Srbije i Srpske, a pored srpskih bili su prisutni i ruski novinari. Skup je održavan na istom mestu i u isto vreme kada i sastanak Veća za štampu Bosne i Hercegovine, pa je dolazak predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na skup novinara iz Srbije i Srpske bio dodatno zapažen.

Novinari iz Srpske izrazili su bojazan da je budućnost njihove profesije najamni status, koji bi lako mogao da bude uperen protiv interesa Srpske i srpskog naroda, ako njihove medije kupe zapadne kompanije. Zbog toga je predsednik Dodik obećao da će privatnim kanalima pozvati ruske privrednike da investiraju u medije Srpske.

Govoreći na skupu u Banji Vrućica, predsednik Dodik je rekao da novinari iz Srpske ne izveštavaju o Federaciji BiH na isti način, kao što bošnjački novinari govore o Srpskoj i da su novinarske slobode u Srpskoj znatno veće nego u bosanskom komšiluku.

Strahovanja novinara iz srpskih medija su opravdana. Male radio stanice, koje uživaju status lokalnih javnih emitera, mogle bi među prvima da se nađu na privatizacionom udaru zapadnih kompanija, zajedno sa televizijama koje su već u privatnom vlasništvu lokalnih biznismena.

Novi vlasnici iz zapadnih zemalja nametnuli bi savremenije uređivačke koncepte, ali bi sadržaj programa bio usmeren protiv interesa Srpske. Uz to, novinari iz Srpske kao indikativnu pominju činjenicu da su vodeći američki, britanski, turski i arapski mediji odavno ukorenjeni u Sarajevu.

Skup u Vrućici pokazao je i da su pitanja modernizacije i profesionalizacije medija značajne dodirne tačke, na kojima bi slovenski novinari iz pravoslavnih zemalja trebalo zajednički da rade.

Za kraj, jedna lepa vest. Na ovom skupu kao jedan od zaključaka usvojen je predlog da svi pojedinačni članovi Udruženja novinara republike Srpske, učlanjenjem u ovu organizaciju, automatski postanu pridruženi članovi Udruženja novinara Srbije, sa istim pravima kao njihove kolege iz Srbije. To stoga, što su Srbija i Srpska po svemu jedinstven medijski i kulturni prostor.

Predsednik Udruženja novinara Republike Srpske, Dragan Jerinić, izjavio je tom prilikom da ne vidi ni jednu prepreku da članovi UNS-a ne uživaju ista prava u Republici Srpskoj baš kao i u Srbiji.

Branko Žujović



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi