Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mihajlović pravosnažno oslobođen Popovićevih optužbi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 09. 2011.

Izvor: Tanjug

Mihajlović pravosnažno oslobođen Popovićevih optužbi

Beograd- Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu kojom je bivši ministar policije Dušan Mihajlović bio osuđen na maksimalnu novčanu kaznu od 200.000 dinara zbog klevetanja Vladimira Popovića Bebe i pravosnažno ga oslobodio tih optužbi, rečeno je u tom sudu.

Osuđujuća presuda Prvog osnovnog suda je preinačena pošto je Apelacioni sud našao da u Mihajlovićevim radnjama nema elemenata krivičnog dela klevete, izjavila je portparol suda Mirjana Piljić.

Prema njenim rečima, sud smatra da je Mihajlović svojim izjavama izrazio lično mišljenje u vezi Popovićevih postupaka dok je bio šef biroa za informisanje u Vladi Srbije u pogledu pitanja koja su od javnog značaja.

"To znači da Mihajlovićeve izjave predstavljaju deo slobode izražavanja o pitanjima koja su od javnog značaja i da su u skladu sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda kao i sa članom 46. Ustava Srbije, kao i da ne predstavljaju proizvoljan napad na Popovića kao fizičko lice sa svojim ličnim slobodama i pravima koja se odnose na njegovu privatnost", navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

Mihajlović je 16. marta u Prvom osnovnom sudu oglašen krivim zbog produženog krivičnog dela klevete, jer je u štampanim i elektronskim medijima neistinito Popovića povezivao s organizovanim kriminalom, vršenjem paralelne vlasti i optuživao ga za izvršenje najtežih krivičnih dela, čime je naneo štetu njegovom ugledu i dostojanstvu.

Odlučujući o Mihajlovićevoj žalbi Apelacioni sud je 21. juna preinačio tu presudu i oslobodio ga optužbi, neposredno pred zastarevanje tog slučaja koje je pretilo u julu.

Popović je tužio Mihajlovića, jer je kako se navodi u tužbi, u okviru organizovane medijske kampanje u periodu dužem od mesec dana 2007. godine, u 47 tekstova, intervjua i izjava, "na najgrublji način klevetao Popovića u vezi s njegovom ulogom u vladi pokojnog premijera (Zorana) Đinđića".

U spornim tekstovima koji su objavljeni u štampanim medijima, Mihajlović je Popovića povezivao s organizovanim kriminalom i optuživao ga za izvršenje najtežih krivičnih dela.

I Popović i Mihajlović su pre izricanja ukinute presude složili da će ta presuda biti "od istorijske važnosti", jer će prevazići obim krivičnog dela klevete.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi