Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Kažnjen i RTS zbog oglašavanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 08. 2011.

Izvor: Danas

Kažnjen i RTS zbog oglašavanja

Od kada je Republička radiodifuzna agencija počela da podnosi prijave protiv nacionalnih emitera zbog nepoštovanja Zakona o oglašavanju, do sada su izrečene samo tri presude, rečeno je Danasu u Prekršajnom sudu.

Presuda je izrečena za televiziju Pink koja je zbog nepoštovanja ovog zakona kažnjena sa dva miliona dinara, a njen vlasnik kao odgovorno lice sa 140.000 dinara. Druge dve presude odnose se na Radio-televiziju Srbije koja je u jednoj presudi kažnjena sa 300.000, a u drugoj sa 400.000 dinara.

U Prekršajnom sudu navode da je tokom prošle i ove godine formirano ukupno 516 predmeta po prijavama RRA protiv nacionalnih televizija zbog nepoštovanja Zakona o oglašavanju, od kojih su 44 predmeta formirana u 2010, a od početka ove godine 472.

Kako dodaju, od prošlogodišnjih predmeta postupak je završen povodom tri slučaja, dok nijedna presuda nije još doneta u vezi sa predmetima formiranim ove godine. U RRA navode za naš list da je tokom prošle godine zabeleženo ukupno više do 8.000 nepravilnosti u oglašavanju na svih šest televizija sa nacionalnom frekvencijom, zbog kojih su pokrenuti prekršajni postupci.

Po više od 1.000 prekršaja u 2010. napravile su TV B92, Pink, RTS1 i Prva srpska televizija. Što se tiče ove godine, RRA je procesuirala prekršaje Zakona o oglašavanju za prvih pet meseci ove godine, dok je u prvoj polovini evidentirano ukupno 2.123 nepravilnosti, od kojih je najviše na Prvoj srpskoj televiziji.

Prema Zakonu o oglašavanju, kazna za nepridržavanje vremena trajanja ili vremena emitovanja TV oglašavanja i TV prodaje u programima iznosi od 100.000 do milion dinara.

B. C.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi