Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  NUNS i UNS: Predlog medijske strategije neprihvatljiv
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 08. 2011.

Izvor: Danas

NUNS i UNS: Predlog medijske strategije neprihvatljiv

Tekst predloga medijske strategije, koji je izradilo Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva i koji se u ovom trenutku vodi kao „tajan“, nije prihvatljiv za novinarska udruženja, navode sagovornici Danasa.

Podsetimo, prvobitan Nacrt strategije izradila je radna grupa sačinjena od predstavnika novinarskih udruženja, dok je Ministarstvo kulture nakon javne rasprave završilo novi tekst strategije koji treba da ide Vladi na usvajanje do 15. septembra.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kaže da je „taj tekst za NUNS potpuno neprihvatljiv, jer se ne zasniva na načelima koja su bila osnov Nacrta medijske strategije koji je izradila radna grupa sastavljena od eksperata delegiranih od Ministarstva, medijske koalicije i Asocijacije medija“. Kako kaže, pošto je Predlog proglašen tajnim iz nepoznatih razloga, ne može da govori o konkretnim rešenjima.

Obradović dodaje i da je ministar Predrag Marković zatražio od predsednika Vlade da u što kraćem roku formira Komisiju, koja bi dala sugestije na završeni tekst Predloga, ali da se ispostavilo da je premijer svojim rešenjem formirao radnu grupu koja treba da radi na konačnom tekstu Nacrta.

- Sada je potpuno nejasno ne samo da li je ovo telo komisija ili radna grupa, već se postavlja pitanje ingerencija: da li radna grupa ili komisija samo daje sugestije, kako tvrdi ministar Marković, ili radi na novom tekstu Nacrta medijske strategije. Ova pitanja nisu razrešena na prvom sastanku radne grupe i zato što je državna sekretarka i predsednica radne grupe Dragana Milićević Milutinović na odmoru - objašnjava Obradović.

Prema njegovim rečima, na sledećem sastanku radne grupe u ponedeljak njihov predstavnik izneće zajedničke stavove medijskih udruženja i asocijacija o Predlogu medijske strategije.

Predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović, ističe da je predlog strategije Ministarstva kulture „zapravo predlog da se ništa ne promeni i da se zamrzne situacija kakva je sada do 2016“. Ona napominje da je ovakav predlog za UNS neprihvatljiv, jer je napisan onako kako odgovara političkim strankama.

- Medijska situacija u Srbiji je veoma loša u ovom trenutku, tako da je za UNS prihvatljiv jedino predlog koji nudi bitne promene u ovoj oblasti - kaže Smajlovićeva.

Komisija formirana za sugestije na predlog Nacrta medijske strategije trebalo bi da završi svoj posao tokom ove ili sledeće sedmice, nakon čega će ovaj dokument biti zvanično predstavljen javnosti i poslanicima Skupštine Srbije.

Antrfile : Trivan: Podrška povlačenju države iz medija

Šefica skupštinskog Odbora za informisanje i članica radne grupe za medijsku strategiju Jelena Trivan objašnjava za Danas da bi radna grupa trebalo da završi svoj posao do 5. septembra, nakon čega će Ministarstvo kulture predstaviti konačan dokument medijske strategije.

Ona kaže da će se zalagati za potpuno povlačenje države iz vlasništva medija, kao i za to da ne postoji finansiranje medija iz budžeta, da se sprovede privatizacija i kontroliše transparentnost i koncentracija vlasništva.

Odgovarajući na pitanje zašto predlog Ministarstva nije još dostupan javnosti, Trivanova objašnjava da je to radna verzija koju je radna grupa dobila da bi je „izmenila i komentarisala“ i da će konačan tekst strategije biti uskoro dostupan javnosti.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi