Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Neću odustati od kampanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 08. 2011.

Izvor: Blic

Neću odustati od kampanje

Ne vodim nikakav rat, već borbu za minimum fer-pleja i pravde, što je odavno isčezlo u odnosima s našim komšijama, kaže Mitrović

Advokatski tim Željka Mitrovića dobio je od suda u Dubrovniku privremenu meru zabrane prodaje broda „El Bosko“, zbog kojeg je vlasnik Televizije „Pink“ započeo privatni rat s Hrvatskom.

Foto: Blic
- Ovo je pobeda. Pobedili smo bahatost hrvatske carine u slučaju moje jahte. Zaista sam srećan što je sud u Dubrovniku doneo privremenu meru kojom se obustavlja prodaja moje jahte. Već godinu dana se borim da povratim svoju jahtu. Posle ove odluke suda u Dubrovniku sve se vraća u pravne vode, a ja principijelno nastavljam sa svojom kampanjom.

Ne vodim nikakav rat, već borbu za minimum fer-pleja i pravde koja je odavno isčezla u odnosima s našim komšijama. Moj brod je samo sinonim za bahato i arogantno ponašanje dela hrvatske administracije koja se svakodnevno ispoljava ne samo prema pojedincima nego i prema našoj ukupnoj društvenoj zajednici.

Da podsetim, ja i nisam tražio ništa drugo već da se moja imovina ne prodaje bez okončanja sudskog spora. Hrvatski carinski organi se nervozno i bahato ophode prema imovini srpskih građana, na način koji ponižava i vređa minimume dostojanstva - kaže Željko Mitrović.

Da li ste dobili odgovore na sedam pitanja koje ste postavili hrvatskim vlastima?


- Naravno da arogancija i bezakonje koje vladaju u pojedinim organima hrvatske carinske uprave nisu dozvolili nadležnima da mojoj malenkosti odgovore na bilo koje od postavljenih pitanja! Ja nisam država i nemam snagu koju poseduje država, ali to me neće sprečiti da se principijelno borim za ostvarenje svojih, ali i prava drugih pojedinaca i društvenih grupa koje su bile ili će biti predmet iživljavanja carinskih organa.

Važno je napomenuti da mi je brod oduzet za vreme vladavine carinika Barišića, koji je trenutno u hrvatskom zatvoru zbog kriminalnih i korupcionih radnji.

Da li su vam se obraćali srpski ili hrvatski političari i nudili pomoć oko rešavanja problema?


- Ovo nije pitanje za politiku i političare, već pitanje za pravosuđe i pravosudne organe. Ali u isto vreme, ovo će biti veliki ispit za ukupan hrvatski establišment, jer nakon ovog više niko neće moći da kaže da sa slučajem nije upoznat. U ovom trenutku ne pravim kalkulacije da li ću dobiti ili izgubiti, važno mi je da se više nikada srpski turista na hrvatskom Jadranu, ili graničnom prelazu, ne oseća kao građanin drugog reda.

Ako smo im dobri da jedemo i pijemo njihove proizvode, onda bar po tom ako ne po civilizacijskom osnovu, zaslužujemo više poštovanja.

Zašto se bavite proveravanjem ispravnosti hrvatske robe umesto inspekcijskih službi?

- Ne postoji savršena institucija koja može primetiti i razotkriti svaku podvalu koja se uveze na srpsko tržiste, a da joj u tome ne pomognu građani i mediji. Prelepljene nalepnice s rokovima trajanja i neispravnost robe široke potrošnje svakodnevica su u životu srpskih građana. Ali ova stvar nema nikakav nacionalni prizvuk, jer ako smo građanski orijentisani, nismo građanski glupi da ne bismo reagovali na podvale koje ugrožavaju domaće proizvođače i domaću privredu.

Prošla su vremena kada je Srbija morala da pristaje na sve, da daje sve, a da ne dobija ništa!

Kako ćete objasniti RRA da ovo što se dešava u vašim medijima nije isključivo lični interes?


- RRA, kao i druge institucije, reaguje na osnovu kršenja zakona. Mi nijedan zakon ne kršimo, već sprovodimo kampanju koja zakonom nije zabranjena. Svaki potez se proučava u zakonskom i pravnom smislu, tako da poštujemo i kodekse o kampanjama koje su zakonom definisane. Političke kampanje, za razliku od privrednih i ovakvih kampanja, vremenski su ograničene, tako da mogu javnosti da obećam da će ovo biti jedna duga i temeljna kampanja, koja za cilj ima dovođenje međusobnih odnosa na nivo s mnogo više fer-pleja i međusobnog uvažavanja - kaže Mitrović.

Vladimir Đurić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi