Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Medije guši kriza, političari, oglašivači i internet
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 03. 2011.

Izvor: Danas

Medije guši kriza, političari, oglašivači i internet

Predstavnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju zaduženi za medije juče u Nišu

Niš - Mediji i novinari u Srbiji posebno su pogođeni ekonomskom krizom, a dve trećine medija, prema poslednjem upitniku, smatra da je izloženo ne samo finansijskim već i političkim pritiscima, saopštili su juče u Nišu šefica i pravni savetnik Odeljenja za medije Misije OEBS u Srbiji Dragana Solomon i Miroslav Janković.

Na tribini u organizaciji Društva novinara Niša Solomon i Janković su ocenili da je izuzetno veliki udar na štampane medije i internet, koji inače kao ogromni virtuelni prostor još uvek nije regulisan etičkim pravilima, tako da sada ne samo mediji u Srbiji već i svetski medijski magnati „pokušavaju da osmisle način kako da svoja internet izdanja učine profitabilnim“.

Oni su ocenili da je neophodna i decentralizacija medijske scene u Srbiji, koja bi trebalo da se „obraća svim građanima i manjinama“ i da će OEBS u toku izrade buduće Medijske strategije „sugerisati da se na to pitanje, kao veoma relevantno, obrati pažnja“.

Prema njihovim rečima, OEBS će apelovati na nadležne u Srbiji da se što pre usvoje Zakon o dekoncentraciji medija i Izmene Zakona o oglašavanju, koji bi trebalo da učine transparentnijim podatke o vlasnicima medija i smanje finansijske pritiske agencija i oglašivača na medije.Predstavnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju su nakon tribine razgovarali sa „svim stranama“ u regionalnoj Televiziji Pet u Nišu, čiji su zaposleni u štrajku po zakonu od 7. marta, zahtevajući isplatu 13 zaostalih plata, kao i poboljšanje materijalno-tehničkih uslova rada.

Z. M.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi