Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Suđenje Simoviću i Kaliniću pre letnje pauze
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 03. 2011.

Izvor: Politika

Suđenje Simoviću i Kaliniću pre letnje pauze

Trudićemo se da postupak za ubistvo premijera Đinđića, zbog svog značaja, ima prioritet, kaže Maja Kovačević

Suđenje Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću u ponovljenim procesima za ubistvo premijera Zorana Đinđića i zločine „zemunskog klana” trebalo bi da počne pre letnje pauze pred sudskim većem kojem će predsedavati sudija Velimir Lazović.

Do zakazivanja novih suđenja čeka se odluka o odobrenju ponavljanja postupka Kaliniću, što bi trebalo da bude poznato narednih dana.

O Kalinićevom zahtevu biće odlučeno pošto se o tome izjasni i Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje se prethodno saglasilo sa Simovićevim predlogom.

„Trudićemo se da oba postupka počnu pre letnje pauze i da predmet ’Đinđić’, zbog svog značaja, ima prioritet kao i kada se sudilo prvi put. Utvrđivaćemo samo uloge Simovića i Kalinića i nećemo se baviti pitanjima koja se odnose na ostale počinioce kojima je izrečena pravnosnažna presuda. To znači da se u predmetu za ubistvo Đinđića nećemo baviti balističkim veštačenjima, niti ćemo utvrđivati putanju i broj metaka. Te činjenice su za nas definitivno utvrđene u predmetu koji je sudila Nata Mesarović”, kaže za „Politiku” Maja Kovačević, portparol Specijalnog suda i jedna od sudija koja će biti u sudskom veću.

Kalinić i Simović imaće pravo u toku suđenja da iznesu svoje odbrane za sve zločine koji im se stavljaju na teret i da predlažu dokaze, postavljaju pitanja svedocima i traže eventualno suočenje. Očekuje se da će im sud odobriti suočenje pre svega sa svedocima saradnicima Ljubišom Buhom, Miladinom Suvajdžićem i Dejanom Milenkovićem.

Svedok saradnik Zoran Vukojević ubijen je u junu 2007. u Zemunu.

Radmila Bjeletić, advokat Miloša Simovića, kaže za „Politiku” da još nije dobila odluku suda o odobrenju novog suđenja.

„Tek kada mi odluka bude dostavljena, posetiću Simovića u zatvoru i dogovorićemo se o tome šta će izjaviti na suđenju”, rekla nam je Radmila Bjeletić.

Miloš Simović je 10. juna prošle godine uhapšen na graničnom prelazu između Hrvatske i Srbije, dva dana pošto je u Zagrebu teško ranio Kalinića. Kalinić je 8. juna prošle godine uhapšen u Hrvatskoj, a 25. avgusta izručen Srbiji.

I Simović i Kalinić imaju advokate koji ih nisu branili prvi put, kada im se sudilo u odsustvu. Obojica su na dosadašnjim saslušanjima najavila da žele da otkriju svoja saznanja o nerasvetljenim zločinima, ukoliko bi postali svedoci saradnici, ali se njihove izjave, kao i eventualni dogovori sa tužilaštvom, bar zvanično, drže u najstrožoj tajnosti za medije. Nezvanično se može čuti da je posebno detaljan u priznanjima najsvirepijih zločina bio upravo Kalinić, poznat kao ubica iz „audija” smrti. On je, navodno, priznao i ubistva Milana Jurišića i Ninoslava Konstantinovića, za koja nije bio osumnjičen, niti se uopšte znalo da su počinjena.

Simović je odmah po hapšenju nudio da svedoči o nepoznatim detaljima u vezi sa ubistvom Đinđića, ali i novinara Slavka Ćuruvije i još nekim zločinima, optužujući za to najviše Milorada Ulemeka.

On, međutim, nije priznao ubistva iz 2004. godine, počinjena u vreme dok je bio u bekstvu, zbog čega je protiv njega, Kalinića i odbeglog Luke Bojovića nedavno podignuta optužnica.Specijalni tužilac Miljko Radisavljević najavio je još krajem decembra da je pri kraju pretkrivični postupak o pobuni Jedinice za specijalne operacije, koji bi trebalo da da odgovore na pitanja o političkoj pozadini atentata na Đinđića koja su osam godina posle atentata i dalje nerazjašnjena.

Dorotea Čarnić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi