Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vlast pristaje samo na kozmetičke promene
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

25. 02. 2011.

Izvor: Dnevnik

Vlast pristaje samo na kozmetičke promene

Održana tribina o izbacivanju novinara iz kulske skupštine

Izbacivanje četvoro novinara sa sednice SO Kula, juče je u sali kulske opštine, u organizaciji Društva novinara Vojvodine organizovana tribina na kojoj se govorilo na ovu temu.

Pored predstavnika lokalne samouprave, novinara koji su izbačeni sa sednice u tribini su učestvovali i Nino Brajović, sekretar UNS-a, Olja Popović, novinarka RTV i Predrag Ćurčija, predsednik DNV, kao i predsednik opštine Kula Svetozar Bukvić i predsednik SO Željko Kovač.

U prilično napetoj atmosferi, predstavnici novinarskih udruženja su pokušali da nađu rešenje koje će zadovoljiti obe strane i kojim će se obezbediti da se slučaj izbacivanja novinara više ne ponovi.

Prema rečima Nina Brajevića, postupanje prema novinarima koji su izbačeni sa sednice je nedopustivo i ne sme se ponoviti.

- Mi ne možemo uticati na to da li će neka lokalna samouprava doneti Pravilnik o prisustvu novinara na sednicama lokalnog parlamenta, ali ako ga već donose, on mora biti maksimalno otvoren i jednostavan. Dobijanje tih posebnih akreditacija od opštine mora biti samo na nivou prepoznavanja ili legitimisanja novinara, u smislu akreditacija koje su im izdate od strane medija za koje rade. Pravilnik koji je usvojen ovde u Kuli, definitivno nije takav i mora biti značajno izmenjen - rekao je Brajović.

Slično mišljenje izneli su i drugi predstavnici medija koji su se uključivali u razgovor. Predsedniku opštine Kula, Svetozaru Bukviću, međutim, takav stav nije bio prihvatljiv, već je predložio neke „kozmetičke“ izmene Pravilnika.

- Nijedan novinar neće moći da prisustvuje sednicama SO Kula bez akreditacije izdate od strane opštinske uprave. - istakao je Bukvić. On je najvio da će već na sledećoj sednici SO Kula, u Pravilniku biti izmenjene odredbe koje propisuju oblačenje novinara, vreme kada je dozvoljeno snimanje i fotografisanje, kao i deo koji se odnosi na uzimanje izjava od odbornika i funkcionera, ali da će postupak dobijanja akreditacije ostati isti.

Opšti utisak većine novinara koji su prisustvovali tribini jeste da je izostala rasprava o pozadini slučaja, što je ključna stvar cele priče. Naime, uz pomoć organizatora tribine, predstavnici lokalne samouprave su priču o izbacivanju novinara sveli na raspravu o kvalitetu Pravilnika i njegovim odredbama, dok su pravi razlozi njegovog uvođenja ostali sa strane.

Na pitanje o realnim razlozima za uvođenje Pravilnika, niko od predstavnika lokalne samouprave nije dao konkretan odgovor, niti je naveo primer nekog kršenja skupštinskih procedura od strane novinara u prethodnom periodu, što bi bio eventualni razlog za propisivanje novih pravila.

Antrfile : Montirali snimak bez izbacivanja novinarki

U pokušaju da video snimkom dokažu kako su novinari iscenirali incident na SO Kula, predstavnici lokalne samouprave su pripremili snimke sa video-nadzora skupštinske sale i prilaznog hodnika.

Međutim na snimcima se vidi izbacivanje novinara kroz vrata sale, dok je izostao snimak iznutra kada su brutalno, bez ikakvog upozorenja izbačene novinarke „Blica„ i „Večernjih novosti„. Taj deo snimka nedostaje i na disku koji je na zahtev četvoro novinara lokalna samouprava dala predstavnicima medija.

Na intervenciju predstavnika „sedme sile“, predsednik SO Kula je obećao da će obezbediti i kompletan snimak sednice SO Kula sa kamera koje su postavljene unutar sale.

N. Perković

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi