Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  NUN istupio iz Udruženja BH novinari
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 01. 2011.

Izvor: Pregled

NUN istupio iz Udruženja BH novinari


Banjaluka - Nezavisno udruženje novinara (NUN) Republike Srpske istupilo je iz Udruženja „BH novinari“ i uskratilo mu legalitet kada je reč o novinarima i medijima iz RS.

Ova odluka doneta je na skupštini novinara ondašnjih medija, koji su ponovo za predsednika tog udruženja izabrali Dragana Jerinića iz banjalučkih „Nezavisnih novina“, dok je za predsednika Skupštine izabran Božidar Stajčić iz RTRS.

Jerinić je naveo da je Udruženje „BH novinari“ davno prestalo da bude vanstranačko i slobodno i da je postalo „politički opredeljeno i instrumentalizovano“.

„Stavovi novinara iz RS potpuno se razlikuju od mišljenja sarajevskih kolega i oni nisu zaštićeni u okviru te asocijacije iz Sarajeva“, naveo je Jerinić.

On je kazao da je RS potrebna jedna jaka novinarska asocijacija.

Udruženje „BH novinari“ nastalo je u decembru 2004. godine udruživanjem Nezavisne unije profesionalnih novinara BiH, NUN RS i Udruženja novinara „Apel“ iz Mostara. U RS postoji još Udruženje novinara RS i Udruženje mladih novinara RS, koja nisu posebno aktivna.

Udruženje novinara RS član je i Svetske novinarske asocijacije, kao i Udruženje „BH novinari“.

Na skupštini NUN RS izabrani su i Upravni i Nadzorni odbor, kao i Veće časti, a razmatrana je i informacija o radu Udruženja „BH novinari“, u kojoj se navodi da se to udruženje u proteklom periodu ponašalo kao da je privatizovano i da je stajalo samo u odbranu onih medija i novinara kojima je lično i politički bilo blisko.

Pored optužbi na rad Udruženja „BH novinari“, čije sedište je u Sarajevu, Jerinić je istakao da je osnovni cilj formiranje jedinstvenog udruženja novinara RS, a dugoročni planovi su da se napravi i novinarski dom u Banjaluci.

Tanjug

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi