Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Čedo dosta licemerja!!!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 01. 2011.

Izvor: Alo!

Čedo dosta licemerja!!!


Lider LDP-a na pravdi Boga optužio Alo! da ugrožava bezbednost njegove dece

Srbija je pala na teme! Liberalnodemokratska partija (LDP) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) optužili su „Alo!“ da je tekstom u kojem se navodi da su deca Milorada Ulemeka Legije i lidera LDP-a Čedomira Jovanovića išla u istu inostranu privatnu školu zloupotrebio i ugrozio bezbednost maloletne dece.

Iako u spornom tekstu ni na koji način nije otkriven identitet mališana, iako nigde nisu objavljene njihove fotografi je, ni imena, pa čak ni adresa i ime škole, LDP je našem listu zapretio tužbom, a NUNS nas okrivio za kršenje Kodeksa novinara.

Umesto Čedomira Jovanovića, koji u vreme kad je tekst nastajao nije želeo da komentariše naša saznanja, nakon objavljivanja oglasio se LDP, ocenivši da je „Alo!“ objavio „zlonameran tekst, dovodeći u neprimeren kontekst maloletnu decu predsednika LDP-a i objavljujući ugrožavajuće podatke o njima“. Zbog toga će odgovarati na sudu, koji je već u sličnim situacijama jasno postavio standarde i zabranio ovakvu političku zloupotrebu i ugrožavanje bezbednosti dece.

Posebno je odvratno što se porodica Jovanović dovodi u bilo kakav kontekst sa čovekom koji je višestruko osuđen na najteže zatvorske kazne i za koga je sudskom odlukom utvrđeno da je u više navrata planirao ubistvo Čedomira Jovanovića - navodi se u demantiju LDP-a, koji, osim ocene da je sporni tekst „pun neistina“, nije naveo nijednu činjenicu iz teksta koja nije tačna.

U dopisu takođe nije ukazano ni čime je to „Alo!“ navodno ugrozio decu Čedomira Jovanovića, koji je uzgred budi rečeno za razliku od nas identitet svoje dece u nekoliko navrata otkrio javnosti, objavljujući njihova imena i fotografi je na otvorenom „fejsbuk“ profilu, zvaničnom sajtu LDP-a, a svi se dobro sećamo kako su ti isti mališani bili zvezde predizbornih spotova stranke njihovog oca!

Podsetimo da je u članku „Legija i Čeda poslali decu u istu školu“, objavljenom 5. januara, „Alo!“ samo ukazao na činjenicu da su političari i kriminalci retke društvene kategorije u Srbiji koje imaju novca da svojoj deci omoguće vrhunsko obrazovanje, pri tom nijednog trenutka ne dovodeći u pitanje bezbednost iste te dece.

Između ostalog, ne objavljujući ni naziv ni lokaciju inostrane privatne školu koju su pohađala deca Jovanovića i Ulemeka, u kojoj upis košta 600, a školarina od 3.500 do 4.000 evra.

Zašto se Čedomir Jovanovića nije uznemirio kad je upisao dete u istu školu koju pohađaju i Ulemekova deca, nego tek kada je „Alo!“ to javno obznanio ostaće tajna do daljeg jer lider LDP-a nije želeo da govori za „Alo!“.

Antrfile : NUNS: „Alo!“ ugrožava decu
                        UNS: „Alo!“ ne ugrožava decu!

Ničim izazvano, Nezavisno udruženje novinara Srbije stalo je u „zaštitu“ Jovanovića i Ulemeka, trpajući tekst „Alo!“ u takozvanu crnu kutiju.

Pri tom, gospoda iz NUNS-a izgleda da uopšte nisu pročitali Kodeks novinara, na koji se tako smelo pozivaju:

Navodeći informacije iz neimenovanog izvora o navodnom školovanju dece u istoj skupoj stranoj školi u Beogradu, „Alo!“ je, tvrdi NUNS, prekršio Kodeks novinara Srbije i zakon koji štiti maloletnike i na neprimeren način Jovanovića i Ulemeka doveo u istu ravan i direktnu vezu - ocenjeno je u saopštenju.

NUNS, međutim, nije objasnio čime je to „Alo!“ ugrozio bezbednost maloletnika i pravila novinarske profesije.

S druge strane, Ljiljana Smajlović, predsednik Udruženja novinara Srbije, podseća da Kodeks obavezuje novinare da osiguraju da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja njegovog imena, fotografije ili snimka sa njegovim likom, kućom, zajednicom u kojoj živi ili prepoznatljivom okolinom.

U ovom konkretnom slučaju, redakcija „Alo!“ nije objavila slike dece, niti je obelodanila u koju školu idu. U ulozi urednika, možda bih izabrala drugačiju kontekstualizaciju i interpretaciju političara (a kako izgleda i deca pripadnika podzemlja), školuju u istim elitnim stranim školama.

No, sa stanovišta prava javnosti da zna i sa novinarske tačke gledišta, smatram da za javnost nije nezanimljiva činjenica da se deca političara u Srbiji školuju u skupim stranim školama. Javnost ima pravo da to zna - ocenila je Smajlovićeva za „Alo!“.

Po njenom mišljenju, pravo je pitanje šta to nedostaje našim školama i kakvu poruku političari šalju biračima i poreskim obveznicima kada se odlučuju da svoju decu od najmanjih nogu šalju u strane škole usred Beograda.

Postoje zemlje u kojim se u političko pitanje pretvara i to kada političari šalju decu u privatne umesto u državne škole - zaključila je Smajlovićeva.

LDP zloupotrebio decu u Aranđelovcu?!

Samo dva dana pre nego je našem listu LDP zapretio tužbom zbog navodne zloupotrebe dece, mediji su preneli informaciju da su odbornici i funkcioneri te stranke u Aranđelovcu tokom novogodišnjih praznika organizovali besplatnu predstavu za osnovce tokom koje su deci podelili balone sa obeležjima LDP-a.

„Stranački materijal nalazio se i u paketićima koji su osnovci primili. Slike dece sa simbolima stranke potom su, takođe bez znanja i odobrenja roditelja, postavljena na ‚fejsbuk‘ profil grupe „LDP Aranđelovac“.

Sanja Đorđević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi