Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Saradnik Helsinškog odbora ponovo napadnut
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 12. 2010.

Izvor: Politika

Saradnik Helsinškog odbora ponovo napadnut


Novinar Branko Živković zadobio povrede i amneziju

Mediji u Srbiji juče su obavešteni o napadu na Branka Živkovića, slobodnog novinara i saradnika Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, koji se desio 16. decembra u Beogradu. Helisinški odbor saopštava da stalno uznemiravanje i napadi na Živkovića predstavljaju pritisak na slobodu izražavanja i da je to sve češća pojava u Srbiji.

„S obzirom na to da Živković deluje isključivo preko Interneta, napadi na njega ukazuju da je pod stalnim pritiskom i kontrolom”, navodi se u saopštenju.

– I dalje trpim bolove, posle mučkog napada s leđa – kaže za „Politiku” Branko Živković, opisujući drugi napad na njega u poslednjih mesec dana, kada je doživeo i amneziju, dodajući da ne živi u strahu.

– Napad se dogodio pored moje zgrade u prometnom delu Beograda, može se reći u centru. Bilo je to oko pola sedam uveče, kada sam izveo psa u šetnju. Samo sam osetio udarac otpozadi u teme i momentalno sam izgubio pamćenje. Ali, nisam pao. Kada sam došao kući, osećao sam jak bol na slepoočnici i ispod oka. Verovatno su me udarili nekim predmetom, ali nisam siguran, jer to nisam video. Nisam video ni koliko je bilo napadača, jer sam bio okrenut leđima. Sve do ujutru me je držala amnezija, kada sam otišao u Urgentni centar i slučaj tamo prijavio policiji. Učinio sam to takođe i telefonom, kao i mejlom. Ali, niko mi se iz policije nije javio – kaže Živković.

Prvi napad, po njegovim rečima, desio se pre oko mesec dana i taj slučaj je prijavljen MUP-u.

– Taj slučaj je predat i tužilaštvu za gonjenje po službenoj dužnosti zbog ugrožavanja sigurnosti. Inače, počinilac je uhvaćen i priznao je ovo krivično delo, ali ne mogu detaljnije o tome da govorim dok je procedura u toku. Mogu samo da kažem da sam, dok sam izlazio sa kesama, napadnut ispred prodavnice, a i to se desilo nedaleko od zgrade u kojoj živim. Tada su mi upućene najteže klevete, pretnje i uvrede. Rečeno mi je da sam izdajnik i da ću platiti. Jedan čovek mi je rekao da će me prebiti, a da će me neko drugi ubiti! Krenuo je na mene i fizički, ali sam uspeo da se izmaknem – objašnjava naš sagovornik.Živković, koji se dosta bavio pitanjima ljudskih prava u Sandžaku, ne želi da spekuliše ko ga je napao.

– Ne bih da dovodim sebe u još veću opasnost. Bavim se pitanjima ljudskih prava, profesionalno i tehnički radeći posao distribucije po svetu onoga što radi Helsinški odbor. U tom paketu je Sandžak vrlo dominantan, ali nije jedina tema koju Helsinški odbor radi. Ovo što mi se sada dešava apsolutno povezujem sa mojom profesionalnom aktivnošću. Ja šaljem mejlove u 75 zemalja, na 200.000 adresa, odnosno na milion adresa ako računamo i englesku verziju. Šaljem materijale nevladinim i državnim organizacijama, medijima i pojedincima. To je veoma široka i fleksibilna grupa koja se bavi zaštitom ljudskih prava. Ovim poslom se bavim već oko 17 godina, pa se može reći da nisam nepoznat – objašnjava Živković.

Na naš zahtev MUP-u Srbije za detaljnije informacije o napadu na Živkovića do zaključenja ovog broja nije odgovoreno.

B. Bilbija

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi