Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mediji će poslednji izaći iz krize
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 12. 2010.

Izvor: Danas

Mediji će poslednji izaći iz krize


Izveštaj sa medijskog monitoringa za poslednje tromesečje godine

Beograd - Situacija na medijskoj sceni u Srbiji naredne godine biće još teža, jer se očekuju nova gašenja medija, otpuštanja i nastavak političkih pritisaka naročito kako se približavaju izbori, ocenjeno je juče na predstavljanju izveštaja medijskog monitoringa za poslednja tri meseca ove godine u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer.

Kako je rečeno, „mediji će poslednji izaći iz krize“. Ni očekivanja što se tiče najavljene medijske strategije nisu optimistična, jer su, prema rečima učesnika, mnoga predložena rešenja neodrživa i postoje interesne grupe koje se protive izradi ovog dokumenta.

Profesor Fakulteta političkih nauka Miroljub Radojković istakao je da je zbog teške krize došlo do promene vlasništva u dva emitera sa nacionalnim frekvencijama, kao što je slučaj sa nekadašnjim Foksom i B92. On je dodao da javni servis posluje sa gubitkom od 20 miliona evra ove godine, a da su lokalni emiteri pred zatvaranjem i otpuštanjem viška zaposlenih.

Novinar Đorđe Vlajić rekao je da su posledice ekonomske krize vidljive na osnovu podatka da je ove godine do medija stiglo oko 90 miliona evra manje od prihoda od reklama u odnosu na prethodnu godinu, kao i da najviše prihoda „pokupe“ televizije.

Prema njegovim rečima, zabrinjavajuće je i što je Srbija zabeležila pad od 13 mesta, što se tiče slobode medija, na listi „Reportera bez granica“.

„Da li se sloboda medija koja je osvajana na milimetre danas gubi na kilometre“, zapitao se Vlajić.

B. C.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi