Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Reč naroda kažnjena sa 100 000 dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

10. 12. 2010.

Izvor: Danas

Reč naroda kažnjena sa 100 000 dinara


Požarevac - Presudom Vrhovnog kasacionog suda Srbije, grad Požarevac i lokalni NIP „Reč naroda“, kao i njegov bivši direktor, Ilija Dimitrijević i urednik, Siniša Ristić moraće Momčilu Veljkoviću, koordinatoru PNP „Otpor“, solidarno da isplate obeštećenje u iznosu od 100.000 dinara, zbog povreda ugleda i časti i naneti duševni bol.

Ovakvu presudu, na koju ne postoji pravo žalbe, doneli su predsednik veća Kasacionog suda,Predrag Trifunović i članovi Vida Petrović-Škero i Vesna Popović. Time je stavljena tačka na parnicu koju je Veljković od 2007. godine vodio protiv čelnika lokalnog nedeljnika „Reč naroda“ i opštine Požarevac, kao njegovog osnivača.

On je zahtevao odštetu od 4,5 miliona dinara zbog serije uvredljivih napisa koji su u nedeljniku „Reč naroda“ objavljivani u julu 2007. godine, u kojima je njegov glavni i odgovorni urednik, Ilija Dimitrijević, iznosio brojne klevete i uvrede na račun Momčila Veljkovića i njegovog brata, pokojnog novinara Mileta Veljkovića.

Međutim, presudom Opštinskog suda, koju je Okružni kasnije potvrdio, tuženi su oslobođeni odgovornosti, dok je Veljkoviću dosuđeno da plati 250.000 dinara nedeljniku i njegovim čelnicima, a 200.000 dinara opštini na ime parničkih troškova.

Ipak, Vrhovni kasacioni sud sada je poništio ove presude i dosudio da tuženi plate odštetu Veljkoviću, kao i 38.000 dinara, na ime sudskih troškova.

Za razliku od parničnog, u krivičnom postupku Okružni sud je utvrdio krivicu Dimitrijevića u iznošenja kleveta u novini u kojoj je bio direktorii naložio mu da plati 20.000 dinara, zbog počinjenog krivičnog dela klevete.

- Iako je u krivičnom procesu dokazana njegova odgovornost zbog uvredljvih tekstova, prema ishodu parnice proizilazi da Dimitrijević nije kriv, što je još jedan u nizu presedana u požarevačkom pravosuđu - rekao je Momčilo Veljković.

U obrazloženju presude Okružnog suda, koji je potvrdio presudu Opštinskog, navedeno je da je Veljković već dobio satisfakciju u krivičnom postupku, tako da nema pravo na materijalnu odštetu.

- Kad se dokaže nečija krivična odgovornost, logično je da se nakon toga od njega može zahtevati i materijalna odšteta zbog duševnih patnji i povrede ugleda. Međutim, takva logika u ovom slučaju nije važila, jer mi požarevačko pravosuđe nije priznalo pravo na materijalnu satisfakciju - rekao je Veljković.

On je naveo da nije zadovoljan visinom dosuđene odštete, ali je zadovoljan pozitivnim ishodom trogodišnjeg procesa.

E. P.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi