Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Istinu traže 12 godina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

22. 08. 2010.

Izvor: Pres

Istinu traže 12 godina












Obeležena godišnjica nestanka dvojice novinara


UNS će svake godine tražiti odgovor na pitanje kako napreduje istraga o nestanku Đure Slavuja i Ranka Perenića, rekla je predsednica UNS Ljiljana Smajlović

Velika Hoča - Predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS), sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM), juče su na putu između Velike Hoče i Orahovca obeležili dvanaestogodišnjicu nestanka dva člana novinarske ekipe Radio Prištine.

Novinar Đuro Slavuj i vozač Ranko Perenić su na tom putu poslednji put viđeni pre 12 godina, kada su se vraćali sa zadatka.Pedesetak novinara održalo je na ovom mestu protest sa transparentima na kojima je, na albanskom i srpskom, pisalo „Vratite nam naše kolege“.

Nestali na zadatku

UNS je i ove godine zatražio od lokalnih vlasti i nadležnih u međunarodnoj zajednici da rasvetle ubistva i otmice novinara i medijskih radnika na Kosovu i Metohiji.

Predsednica UNS Ljiljana Smajlović izjavila je da niko ne može naterati albansku policiju i Euleks da pronađu krivce, ali da udruženje može na ovom mestu svake godine da traži odgovor na pitanje kako napreduje istraga.

- Jesu li pokrenuti krivični ili pretkrivični postupak? Ko su inspektori, a ko istražitelji? Mi imamo utisak da se ne čini ništa i zato tražimo od Euleksa da nam saopšti dokle se stiglo sa istragom - rekla je Ljiljana Smajlović.

Predsednik DNKiM Željko Tvrdišić rekao je da će se ubuduće 21. avgust obeležavati kao dan nestalih i ubijenih novinara na Kosovu i Metohiji.Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. krenuli ka Zočištu, u manastir Sveti Vrači, da naprave prilog o povratku kidnapovanih monaha. Poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči odakle su, prema rečima meštana, umesto na istok krenuli greškom na zapad ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVK.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju nikakve informacije o sudbini nestalih. Nije pronađen ni automobil u kojem su bili.

Ubice novinara nekažnjene

Osim Perenića i Slavuja, još dvojica novinara vode se kao nestali, dok su dvojica ubijena.Do sada nisu pronađene i kažnjene ubice novinara i pisca Aleksandra Simovića, koji je nestao u Prištini 21. avgusta 1999. godine, a čiji su posmrtni ostaci pronađeni kasnije u selu Obrinje kod Glogovca. U porodičnoj kući u centru Prištine 21. septembra 1999. godine ubijen je fotoreporter Momir Stokuća. Dopisnik „Politike“ i prištinskog „Jedinstva“ Ljubomir Knežević nestao je 6. maja 1999. godine u podnožju planine Čičavica kod Vučitrna, dok je novinar srpske redakcije Radio Kosova Marjan Melonaši nestao 9. septembra 2000. godine, a prema podacima porodice, posle polučasovne emisije ušao je u narandžasti taksi preko puta zgrade radija i od tada mu se gubi svaki trag.

Obeležavanje godišnjice nestanka novinarske ekipe Radio Priština obezbeđivala je kosovska policija, a incidenata nije bilo.
(AG.)

Antrfile : Pravda za sve nestale

Brat nestalog Đure Slavuja, Pero, kazao je da očekuje bolju istragu i pravdu za sve nestale.- Nadamo se da ćemo saznati nešto o našim nestalima. Dvanaest godina je dug vremenski period, ali želimo istinu za te nedužne ljude, jer oni sa rokovnikom i perom nisu mogli biti zločinci - rekao je Pero Slavuj, a javio je Radio KiM. Skupu je prisustvovala i supruga nestalog Ranka, Snežana.

Od početka ratova stradalo 37 novinara

- Prema našoj evidenciji, šest novinara je stradalo od 1998. naovamo, novinara koji su radili za srpske redakcije na Kosovu. UNS pokreće na sajtu i dosije o nestalim i ubijenim novinarima. Kod nas se malo zna da je zapravo 37 novinara koji su radili za srpske redakcije nestalo ili ubijeno od početka ratova na prostoru bivše Jugoslavije - rekla je Ljiljana Smajlović, javio je B92.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi