Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novinari na udaru lokalnih moćnika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 07. 2010.

Izvor: Politika

Novinari na udaru lokalnih moćnika

U poslednje dve godine od 23 tužbe, koje su podnete protiv novinara lokalnih medija, u čak 20 slučajeva novinari su izgubili.

Kada je Miroslav Jovanović kao glavni i odgovorni urednik kragujevačkih novina „Svetlost” pre dve godine objavio jedno pismo čitaoca, nije mogao ni pretpostavio da će ga taj potez koštati 200.000 dinara. Naime, čitalac, koji nije skrivao svoj identitet, u tekstu se požalio na sudski postupak i prilično uzgredno spomenuo ime jedne deliteljke pravde. Pomenuta nije demantovala ono što se u tekstu spominje, već je zbog ugrožavanja prava na privatnost, a po tadašnjem Zakonu o informisanju, tražila od redakcije i glavnog i odgovornog urednika naknadu štete.

– Okružni sud u Kragujevcu doneo je presudu i propisao kaznu u iznosu od 600.000 dinara, pa je ondašnji Vrhovni sud u Srbiji smanjio na 200.000 dinara. Odbili su naš zahtev za izuzeće Okružnog suda u Kragujevcu, koje smo tražili jer je tužilja bila njegov radnik, a sudija iz tog procesa iz istog parničnog odeljenja – objašnjava za „Politiku” Miroslav Jovanović, koji se danas nalazi na čelu nedeljnika „Kragujevačke”, i dodaje da se autor pisma pojavio na suđenju kao svedok potvrdivši da ga je on napisao. Ipak, sud je ostao pri svom, a redakcija je kažnjena sa 200.000 dinara.

Ovo je samo jedan od niz primera „stradanja” lokalnih medija. U poslednje dve godine od 23 tužbe, koje su podnete protiv novinara lokalnih medija, inače članica udruženja „Lokal pres”, u čak 20 slučajeva novinari su izgubili. Posebno zabrinjava činjenica da je pritisak na novinare i njihove kuće u unutrašnjosti mnogo veći nego na one u prestonici. Tako se, iz podataka koje nam je dostavio „Lokal pres”, jasno vidi da za tužbama najčešće posežu predsednici opština, direktori, odbornici, visoki stranački funkcioneri, pa čak i sveštenici... Na prva tri mesta po broju tužbi nalaze se novine „Svetlost” iz Kragujevca, „Vranjske” iz Vranja i „Čačanske novine” iz Čačka.Da podsetimo, pre nekoliko meseci, veliku prašinu podigao je i slučaj Stojana Markovića, glavnog i odgovornog urednika „Čačanskih novina”, kome je Viši sud u Čačku potvrdio da je jednom političaru povredio čast komentarom i humoreskom. Zbog toga će Stojanović morati da plati 180.000 dinara.

– Pritisci na novinare u lokalnim medijima su mnogo veći. Kada se preti novinaru u Beogradu iza njega stanu novinarska udruženja, nevladine organizacije... Novinari u unutrašnjosti ne greše ni više ni manje od prestoničkih kolega, ali je tu više prvosnažnih kazni jer su nezaštićeniji – objašnjava Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Inače, protiv Obradovića, kao urednika „Vranjskih”, vođeno je 20 sudskih slučajeva u kojima su tužitelji bile ugledne ličnosti Vranja.

– Ne tražim da se za medije u lokalnim sredinama uvede leks specijalis, već da se promeni društvena klima. Treba da se uspostave jednaka pravila za sve i zato se moramo posvetiti izradi medijske strategije. Kazne predviđene Zakonom o javnom informisanju su enormne, što manje redakcije u najboljem slučaju ostavlja bez plata – rekao je Obradović i istakao da ga posebno brine to što se u tužbama „najčešće ne insistira na utvrđivanju istine kroz objavljivanje demantija, već se traže novčane kazne za pretrpljen duševni bol”.

Ljiljana Smajlović, predsednik Udruženja novinara Srbije, objasnila je za „Politiku” da se u ovom udruženju protive svakoj sudskoj kazni koja bi ugasila medij.– A lokalnim medijima je sigurno teže da plaćaju velike kazne. Ali, ako medij povredi prava neke ličnosti, ne pridržavajući se pri tome čak ni osnovnih pravila novinarske profesije, prenošenjem neproverenih optužbi, platiće odštetu i u Beogradu i u lokalnoj sredini – ističe Ljiljana Smajlović potvrđujući da je u unutrašnjosti teže biti novinar nego u glavnom gradu, „jer su pritisci beskrupulozniji i ogoljeniji”.

V. Dugalić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi