Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Stručnjaci čekaju verziju na srpskom jeziku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 06. 2010.

Izvor: Danas

Stručnjaci čekaju verziju na srpskom jeziku


Beograd - Iako je medijska studija koju su uradili evropski eksperti na zahtev Ministarstva kulture predstavljena u petak, mnogi medijski stručnjaci još ne žele da iznose svoje stavove u vezi sa tim dok ne vide verziju na srpskom jeziku, koja bi od danas trebalo da bude dostupna.

Među predloženim rešenjima koja će poslužiti za donošenje sveobuhvatne medijske strategije u Srbiji najavljene za jesen, eksperti su istakli da bi u Srbiji trebalo zadržati jedan javni servis (RTS) na nacionalnom nivou, ali i oformiti još 15 regionalnih, koji bi se ravnopravno finansirali iz pretplate i prihoda od oglašavanja. Takođe, predloženo je i da bi trebalo da postoje najviše dve komercijalne televizije na nacionalnom nivou. Kada je reč o pretplati, trećina bi ostajala RTS-u, a ostalo bi se po dogovorenom ključu delilo regionalnim, manjinskim i emiterima civilnog sektora.

U medijskog studiji preporučuje se i da novinska agencija Tanjug bude transformisana u nevladinu i neprofitnu javnu instituciju, u kojoj bi država finansirala samo onaj deo proizvodnje koji je nekomercijalne prirode. Za razliku od elektronskih medija, gde preporučuju regionalni nivo, eksperti predlažu razvoj štampanih lokalnih medija uz državnu potporu.

Jelka Jovanović, potpredsednica NUNS-a, kaže za Danas da su preporuke iz ove studije opsežne i predviđa da će za predložene promene u Srbiji biti potrebno više vremena.

- Pozitivna sugestija je da sva pitanja treba da budu rešena setom medijskih zakona i da drugi zakoni ne bi trebalo da regulišu ovu oblast. Najslabija tačka, za koju smatram da kod nas ne može da funkcioniše, jeste predlog regionalnih javnih servisa, jer i dalje traje proces privatizacije medija. Mnoge stanice koje su mogle da postanu regionalni servisi više ne postoje, jer su ugašene nakon privatizacije - napominje Jovanovićeva.

Petar Jeremić, predsednik Izvršnog odbora UNS-a, ističe za Danas da u studiji ima i „dobrih i loših rešenja“ što će biti razmatrano na javnoj raspravi, kada će se videti da li će biti prihvaćena od domaće stručne javnosti.

- Problem je što će javna rasprava biti tokom letnjih meseci, u julu i avgustu, što podseća na priču od prošle godine u vezi sa Zakonom o javnom informisanju - kaže Jeremić.

Antrfile: Karadžić: Korist za reformu medijskog sektora

Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA), navodi za naš list da je „izuzetno dobro što je neko sa strane skenirao medijsku scenu Srbije, jer je domaća javnost na neki način pristrasna“. On dodaje da je generalno zadovoljan što je medijska studija urađena, kao i da će sigurno koristiti u reformi medijskog sektora u zemlji.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi