Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Od prilagođavanja zavisi budućnost
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 06. 2010.

Izvor: Danas

Od prilagođavanja zavisi budućnost


Konferencija Danasa - Informacione tehnologije i budućnost medija u Srbiji


Beograd - Internet teži da postane glavni izvor informisanja, što utiče na tradicionalne medije, naročito štampane, kada je reč o tiražu i prihodima od oglašavanja, zaključeno je juče na 29. konferenciji Danas konferens centra „Informacione tehnologije i budućnost medija u Srbiji“.

Učesnici konferencije usaglasili su se da od sposobnosti medija da se prilagode razvoju informacionih tehnologija zavisi i njihova budućnost.

Đorđe Padejski, šef Centra za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), istakao je da oko četvrtina internet korisnika u Srbiji gleda veb televiziju, dok oko 42 odsto njih čita dnevnu štampu na internetu.

- U odnosu na 2008. zabeležen je pad tiraža od 13 do 21 odsto, dok je oglašavanje opalo za 30 do 50 odsto. Neminovno je da će se pojedini mediji i ugasiti u budućnosti pod pritiskom interneta  naveo je Padejski.

Prema njegovim rečima, razvoj informacionih tehnologija prouzrokovaće veći broj veb medija, što će značiti i više posla za novinare. Kao negativnu stranu ovog trenda, istakao je pad kvaliteta sadržaja i tabloidizaciju, a pozitivnim smatra pojavu građanskog i neprofitnog novinarstva, koje se „vraća osnovama novinarstva podrazumevajući rad u javnom interesu“.

Glavni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković rekao je da je pad tiraža i prihoda od oglašavanja, sem razvoja informacionih tehnologija, posledica i ekonomske krize. - Na Zapadu zbog toga dnevne novine počinju da liče na nedeljne novine, time što je urađen grafički redizajn i što ima više prostora za stavove i dublja istraživanja. Ko god da je u tu promenu ušao kvalitetno zabeležio je rast tiraža - istakao je Žarković.

B. C.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi