Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Pink se farmalizovao, B92 se bori za opstanak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 05. 2010.

Izvor: Danas

Pink se farmalizovao, B92 se bori za opstanak


Generalni direktor RTS-a o „dramatičnim promenama’’ na TV sceni

Aleksandar Tijanić
Stav

Ovo je godina u kojoj će doći do dramatičnih promena na televizijskoj sceni Srbije. Dramatičan je podatak da prosečni građanin Srbije gleda televizijski program više od desetak sati dnevno i noćno.

Starija generacija je očito digla ruke od života; mlada se formira uz rijaliti junake kao arhetipske obrasce normalnosti i poželjnosti. To više nije samo kulturološki ili sociološki fenomen - to je politička poluga koja preparira ljude i pretvara ih u zombije koji će slepo slediti nekog populističkog lidera.

Pink, koji je farmalizovao sopstveni program sa šest-sedam nastavaka Farme dnevno, u trajanju od desetine sati - a što je sve u okvirima pravila tržišta - verovatno će posle pet godina nadmašiti RTS u ukupnoj gledanosti. Foks je konačno porazio B92. Veran Matić se praktično bori za opstanak, sa malim šansama za uspeh. Njegovi ljudi to osećaju i koji god među njima veruje u svoje autorske sposobnosti izlazi na tržište i traži novu kuću.

Zna se da plate na RTS nisu velike. Ali, Javni servis Srbije nudi stabilnost, ogromnu gledanost, perspektivu i normalnu radnu atmosferu. Nije tajna, takođe, da u ovom trenutku još nekoliko najkvalitetnijih urednika i novinara sa B92 traži sebi novu kuću. Može li RTS da se pretvara da te ljude ne vidi? Može li da se ogluši o njihovu zainteresovanost? Može li da ne poštuje tržišne i profesionalne zakone po kojima se koncentracija kvaliteta obavlja na tržištu znanja i konkurencijom zainteresovanih? Pa i sa RTS je otišlo dvoje voditelja na Pink zbog bolje ponude, mada su znali da tamošnji jutarnji program nema šansi u srazu sa našim jutarnjim programom. Sad su se uverili, ali sad je kasno.

Opet, tržište.Mi odbijemo Velikog brata. Veran ga kupi. Željko Mitrović onda otkupi Velikog brata. To se zove život. Država je i RTS prepustila tržištu. Donela je zakon o pretplati koji je nemoguće sprovesti. U takvim uslovima formira se „velika trojka“: RTS, Pink, Foks - svi ostali su u drugoj ligi bez šansi na tržištu. Tu kuknjava, političke „objede“, višegodišnje okupljanje „sitnih“ ne bi li izgledali „krupni“ - ne pomažu. Samo talenat i znanje. Ko to nema, neka menja zvanje. Ili neka povuče celu TV-stanicu za sobom.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi