Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Mesto medija u Nemačkoj i Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 04. 2010.

Izvor: Danas

Mesto medija u Nemačkoj i Srbiji

Novinari iz Sandžaka i sa juga Srbije na studijskom putovanju u Nemačkoj

Novi Pazar - Odeljenje za medije Misije OEBS u Srbiji i DW akademija, za osam predstavnika regionalnih i lokalnih elektronskih i štampanih medija iz Sandžaka i sa juga Srbije, organizovali su šestodnevno studijsko putovanje „Budućnost Evropa - Regulisanje i samoregulisanje lokalnih i regionalnih medija - iskustva u federalnoj Nemačkoj i u Srbiji“.

Cilj programa je upoznavanje sa svim aspektima međusobnih odnosa medija, privrede, politike i društva. Medijski koncerni u Bonu, Kelnu, Dizeldorfu i Esenu, u saveznoj pokrajini Severna Rajna Vestfalija, bili su mesta na kojima se razgovaralo o položaju i situaciji u medijima.U Bonu, u Domu Dojče vele sticala su se znanja o Nemačkoj kao decentralizovanoj državi i značaju federalnog uređenja za regionalni razvoj, o ulozi lokalnih i regionalnih medija u toj državi.

Dvodnevni boravak u Kelnu bio je rezervisan za saznanja o iskustvima u razvoju privatnih lokalnih sadržaja, značaju javnog servisa u razvoju nacionalnih i regionalnih programa i lokalnih i sadržaja na manjinskim jezicima i razvoju privatnih i regionalnih sadržaja. Domaćini su bili Grupa S7 (TV i internet), Zapadnonemačka radio televizija (WDR) i grupa M.Dimon Šauberg (štampa i radio). U Esenu, učesnicima studijskog putovanja, upriličen je susret sa Bodom Hombahom, generalnim direktorom VAC, i razgovor o iskustvima u razvoju lokalnih sadržaja i u jugoistočnoj Evropi i obilazak redakcije u kojoj se stvaraju četiri dnevne novine.

VAC ima svoj kapital u našim dnevnicima Politika, Blic i Dnevnik, i pokazuje veliko interesovanje za većinsko vlasništvo u Večernjim novostima. Dizeldorf, glavni grad pokrajine Severna Rajna Vestfalija, bio je mesto razgovora o regulisanju medija u Nemačkoj i u saveznim pokrajinama (Pokrajinska ustanova za medije), a u zgradi pokrajinskog parlamenta, novinari iz Sandžaka i sa juga Srbije, posetili su Pokrajinsku konferenciju za štampu,i razgovarali sa predstavnicima novinarskih udruženja (Nemačko novinarsko udruženje i Nemačka novinarska unija) i portparolom parlamenta o odnosu medija i politike, sa posebnim osvrtom na predstojeće pokrajinske izbore 9. maja.

Stanovnici Nemačke na raspolaganju imaju veliku ponudu javnih servisa i privatnih preduzeća, nacionalnih, regionalnih i lokalnih medija. Mediji su jedini privredni sektor koji je izričito zaštićen ustavom. Nema drugih zakona o medijima ili informisanju koji bi regulisali njihovo delovanje, ali poslovanje medijskih kuća uređen je nizom zakona na federalnom i pokrajinskom nivou. Domaćini su predočili da redakcijski i poslovni pritisak na medije raste zbog povećane konkurencije i da se medijska scena u toj zemlji stalno menja, ali proverene etičke i profesionalne vrednosti ostaju da važe.

Glavni i odgovorni urednik TV Tutin Amir Numanović za naš list ocenjuje da je „program dobar i koristan. Omogućio nam je dobru spoznaju gde su mediji u Nemačkoj, a gde kod nas. Ima puno primenljivih stvari kod nas, posebno u organizaciji posla. I kod nas ima prostora da organizujemo instituciju kao što je Pokrajinska institucija za štampu“.

S. Novosel

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi