Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Srbija slobodna za medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 04. 2010.

Izvor: RTS onlajn

Srbija slobodna za medije


Prvi put posle niza godina, američki "Fridom haus" ocenio da je Srbija slobodna zemlja za medije u kojoj je zastupljena otvorena politička utakmica, poštovanja građanskih sloboda i nezavisnost medija.

U godišnjem izveštaju američke nevladine organizacije "Fridom haus" za 2010. godinu Srbija je ocenjena kao slobodna zemlja kada se radi o slobodi medija.


                                                                                                                        
Zelenom bojom označene su zemlje sa slobodnim medijima,žutom sa 
delimično slobodnim a plavom one u kojima mediji nisu slobodni                                                                                                                 

Posle niza godina kada je Srbija ocenjivana kao "delimično slobodna", u ovogodišnjem izveštaju navodi se da je u Srbiji zastupljena klima otvorene političke utakmice, poštovanja građanskih sloboda i nezavisnost medija.

U većini zemalja centralne i istočne Evrope vidan je mali pad u slobodi medija, u kojoj Rusija i dalje ostaje jedna od najrepresivnijih i najopasnijih sredina za medije.

Sloboda medija u svetu opala je četvrtu godinu zaredom u 2009. godini, nazadujući u odnosu na ekspanziju nezavisnog novinarstva posle rušenja Berlinskog zida, saopštio je "Fridom haus", sa sedištem u Vašingtonu.

U izveštaju se navodi da su deset zemalja sa najgorim stanjem kada se radi o slobodi medija Belorusija, Burma, Kuba, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Iran, Libija, Severna Koreja, Turkmenistan i Uzbekistan.

"U tim zemljama, nezavisni mediji ili ne postoje ili jedva mogu da funkcionišu", navodi se u izveštaju i dodaje da samo jedan od šest ljudi na planeti danas živi u zemljama sa slobodnim medijima, a prošle godine je pomak u toj oblasti primećen samo u azijsko-pacifičkom regionu.

Najveće pogoršanje u slobodi medija zabeleženo je, kako se ističe, u Latinskoj Americi i u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

"Kada iranska Revolucionarna garda muči novinare, ili komunističke vlasti u Kini zatvore blogera, ili kriminalci u Rusijji ubiju još jednog istraživačkog novinara, šalje se jasna poruku da svaku osobu koja se u tim zemljama bori za osnovna prava čeka slična sudbina", rekla je izvršna direktorka "Fridom hausa", Dženifer Vindzor.

Bez pomaka u medijskim slobodama

Karin Karlikar, koja je bila na čelu istraživačkog tima, izjavila je da je, dok je poslednjih godina 20. veka primećena ekspanzija u slobodi medija u mnogim oblastima, to promenjeno u 21. veku.

"Nažalost, pozitivne promene primećene u poslednjoj deceniji 20. veka nisu se učvrstile", rekla je Karlikar.

Vlade Kine, Rusije i Venecuele "već godinama sistematski nasrću na ono što je ranije bilo relativno slobodna oblast Interneta i informativnih medija", navodi se u izveštaju pod nazivom "Sloboda medija 2010".

"Fridom haus" navodi da je Internet u pomenutim zemljama preplavljen antizapadnjačkim i nacionalističkim stavovima.

Kada se radi o zemljama Bliskog istoka, najveći pad u slobodi medija zabeležen je u Iranu, gde su novinari bili na meti vlasti posle spornih predsedničkih izbora.

Sa druge strane, izveštaj je pokazao da se stanje medija u Izraelu poboljšalo u odnosu na ograničenja uvedena tokom rata u Gazi krajem 2008. i početkom 2009. godine.

Kada se radi o Severnoj i Južnoj Americi, najosetniji pad u slobodi medija zabeležen je u Meksiku i Hondurasu, a nezavisni mediji su se suočavali sa teškoćama i u Ekvadoru, Nikaragvi i Venecueli.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi