Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novi predsednik NUNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 04. 2010.

Izvor: Politika

Novi predsednik NUNS-a


 Za novog predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) izabran je juče Đorđe Vlajić, dopisnik Bi-Bi-Sija iz Beograda.

Na izbornoj skupštini tog strukovnog udruženja Vlajić je dobio podršku 143 od ukupno 158 kolega, dok je za njegovog protivkandidata Miroslava Karlicu, novinara RTS-a, glasalo njih 13.
Zahvalivši na poverenju, novoizabrani predsednik NUNS-a rekao je da će se truditi da se za vreme njegovog četvorogodišnjeg mandata Udruženje posveti što više samoj profesiji, da će se zalagati za poboljšanje socijalnog statusa novinara, reformu medijskih propisa i približavanje novinarstva evropskim standardima.

– Trudiću se da radimo u saglasnosti sa etičkim standardima i normama koji smo sami sebi propisali. Posebno ćemo insistirati na tome da budemo partner vlasti u „prepakivanju” medijskog zakonodavstva koje je katastrofalno. Takođe, nadam se da ćemo imati snage da se izborimo da što manje političkih interesa bude ugrađeno u medijske zakone – rekao je Vlajić u prvom obraćanju kao predsednik NUNS-a i dodao da će se, pre svega, zalagati da se zna ko su vlasnici medija.

– Privatizacija medija je zaustavljena, pa su neki lokalni mediji ostali u vlasništvu opština i gradova, a negde su prodati. Tamo su se najčešće našli u rukama onih koji nemaju poseban interes da razvijaju medijsku scenu – osvrnuo se Vlajić na problem propadanja medija u unutrašnjosti Srbije.

Glasanju je prethodilo usvajanjeStatuta NUNS-a i Izveštaja oradu u periodu od 2008. do 2010. godine. Dosadašnja predsednica Nadežda Gaće osvrnula se i na rezultate postignute protekle dve godine.
– U tom periodu uradili smo 34 projekta, organizovali niz seminara u oblasti obrazovanja naših kolega, sačinili bazu podataka novinara, koja je potpuno zaštićena od zloupotreba. Zatim, osnovali smo Fondaciju „Dušan Bogavac” koja je preuzela brigu o dodeljivanju istoimene nagrade za etiku i hrabrost. I ono što posebno moram da istaknem jeste Fond za edukaciju i pomoć novinarima i medijima koji je formalno počeo sa radom novembra 2009. godine – naglasila je Nadežda Gaće i dodala da su njen mandat propratila i „teška zbivanja”, među kojima je odluka NUNS-a da pokrene pitanje odgovornosti novinara u ratnoj propagandi devedesetih godina.

– Ta odluka je bila dobra, uprkosnedovoljnoj podršci javnosti i čestim osudama – kazala je Nadežda Gaće.

Pored pohvala u radu dosadašnjeg rukovodstva NUNS-a koje su se uglavnom odnosile na beskompromisno zalaganje za nezavisnost medija i slobodu javne reči, na skupštinskoj sednici mogle su se čuti i primedbe. Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i član ovog udruženja, zamerio je to što NUNS nije adekvatno reagovao prilikom usvajanja izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju.

– Trebalo je da se angažuje naše članstvo i da se održi vanredna skupština tim povodom. Umesto toga mi smo posmatrali jednu veliku i, sviđalo se to nama ili ne, potpuno adekvatnu aktivnost Udruženja novinara Srbije. Lično mi je bilo neprijatno u nekim momentima – kazao je Veljanovski.

Skupština NUNS-a usvojila je i predlog da Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme rešavanje slučajeva ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića i da se uputi zahtev za obustavljanje sudskog postupka protiv „Čačanskih novina” i njihovog urednika Stojana Markovića.

Takođe, učesnici skupštine glasali su i za izbor članova Izvršnog i Nadzornog odbora, Suda časti i Komisije za prijem članstva.
V. Dugalić  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi