Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sindikat: Zaštitimo se i vratimo dostojanstvo profesiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 05. 2012.

Izvor: Beta

Sindikat: Zaštitimo se i vratimo dostojanstvo profesiji

Sindikat novinara Srbije ukazao je danas, na Svetski dan slobode medija, 3. maj, da su mediji u Srbiji pod direktnom kontrolom centara ekonomske i političke moći.


"Umesto da štite javni interes, mnogi medije koriste radi ostvarivanja što povoljnijeg rejtinga i izbornog rezultata političara, ali i za lično bogaćenje pojedinaca", navodi se u saopštenju.

Sindikat je ukazao da, prema podacima Saveta za borbu protiv korupcije, javnosti nisu poznati pravi vlasnici više od polovine od 30 najznačajnijih medija u Srbiji zbog čega se postavlja pitanje na kakvo su objavljivanje istinitih i objektivnih informacija spremni mediji, koji kao najveću tajnu kriju ime svog gazde.

"Upravo u tim medijima, ne postoji garancija za primenu osnovnih pravila novinarstva, jer ne postoje sindikalne organizacije koje treba da garantuju međunarodne standarde naše profesije. Ne samo da "nepoznati vlasnici" ne dozvoljavaju osnivanje sindikata, već sprečavaju objavljivanje informacija o protestima medijskih radnika", piše u saopštenju.

Sindikat novinara Srbije pozvao je buduću vladu Srbije da odmah razmotri izveštaj o pritiscima i kontroli medija u Srbiji koji je septembra prošle godine pripremio Savet za borbu protiv korupcije, a da budući parlament na prvoj sednici usvoji zakon o transparentosti vlasništva.

Mediji su pozvani da objave Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o pritiscima i kontroli u medijima u Srbiji.

Sindikat je pozvao predstavnike poslodavaca okupljene u medijskoj koaliciji na pregovore o potpisivanju granskog kolektivnog ugovora koji jedini štiti zaposlene.

"Samo zaštićeni novinari mogu da budu sloboni novinari, a bez slobodnih novinara i medija - nemamo ni demokratsko društvo", ističe se u saopštenju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi