Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  NUNS: Rasvetliti ubistvo Dade Vujasinović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

09. 04. 2012.

Izvor: Politika

NUNS: Rasvetliti ubistvo Dade Vujasinović

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je juče, na osamnaestu godišnjicu ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović, od policije, tužilaštva i pravosuđa Srbije da pronađu i kazne izvršioce i nalogodavce ovog zločina.



„NUNS zahteva od nadležnih državnih organa da istraže ko je svih ovih godina opstruirao istragu, deceniju i po držao javnost u zabludi da je poznata novinarka izvršila samoubistvo i skrivao zločince”, saopšteno je iz tog novinarskog udruženja.

NUNS očekuje da će izmene zakona, kojima je u Srbiji uvedena tužilačka istraga, omogućiti brže dolaženje do krivaca i još jednom zahteva da istragu preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal koje ima pravo na tužilačku istragu.

„Poštujemo činjenicu da je Republičko tužilaštvo ispravilo tešku grešku prethodnika i zaključilo da je u pitanju ubistvo, ali to nije dovoljno. Nećemo se zaustaviti sve dok ubice, podstrekači i skrivači ovog teškog zločina ne budu kažnjeni”, izjavio je predsednik NUNS-a Vukašin Obradović, povodom 18. godišnjice ubistva Dade Vujasinović.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitnom istragom utvrđeno je da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege osporavali. Posle ponovljene istrage, januara 2009. Okružno tužilaštvo u Beogradu policiji je podnelo zahtev da prikupi dokaze o ubistvu, uvažavajući veštačenje balističara Vlade Kostića koji je utvrdio da Dada Vujasinović nije mogla sama sebi da nanese rane.

Dada Vujasinović je kao novinarka magazina „Duga” izveštavala sa ratišta u Hrvatskoj i BiH, a među prvima u Srbiji bavila se istraživanjem organizovanog kriminala i veza između podzemlja i politike. Rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987, a najveći deo novinarske karijere provela u „Dugi”.

Antrfile : Dačić: Tužilaštvo je na potezu

Odgovarajući u Leskovcu na pitanja novinara o rasvetljavanju ubistava novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao da „ta pitanja nisu u policiji, već u tužilaštvu”.

Kako je preneo Tanjug, na primedbu da je obećao da će ona biti rasvetljena, Dačić je precizirao da on to nije obećao, već da bi mu bilo zadovoljstvo da i ta pitanja budu razrešena u vreme njegovog mandata.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi