Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Potpisi u tajnosti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 12. 2011.

Izvor: Pravda

Potpisi u tajnosti

Gradonačelnik Niša poslove završava iza zatvorenih vrata



Gradonačelnik Miloš Simonović, daleko od očiju javnosti potpisao je ugovor, kojim je ugovoreno upravljanje bioskopom „Vilingrad“, ali se ne zna ni sa kim je ugovor potpisan, na koje vreme će teći zakup ovog jedinog bioskopa u gradu i pod kojim uslovima.

Ranije je najavljivano da će ovaj niški bioskop zakupiti firma čiji je vlasnik glumac Lazar Ristovski.

Vest o potpisivanju ovog ugovora objavljena je šturo na zvaničnom sajtu grada, ali je prisustvo ovom događaju omogućeno jedino snimatelju agencije „Infobiro“, sa kojom grad Niš ima ugovor o pružanju posebnih informativnih usluga, bez obzira što u kabinetu gradonačelnika postoji pi-ar i informativna služba.

Zanimljivo je da su samo retki lokalni retki mediji reagovali na ovo tajno ugovaranje gradonačelnika Simonovića, kojem to očigledno postaje manir koji se ozbiljno kosi sa Zakonom o javnom informisanju. Mimo očiju medija i novinara, protekao je i nedavni susret gradonačelnika sa predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Tomislavom Karadžićem, kada je opet jedino „Infobiro“ bio u prilici da prati događaj.

Među onima koji su ipak reagovali na ovakvo ponašanje prema medijima bio je niški internet portal „Južne vesti“, koji je uputio žalbu novinarskim asocijacijama - Društvu novinara Niša, NUNS-u, UNS-u - i „Lokal pres“, zbog sve učestalijeg kršenja Zakona o javnom informisanju od strane gradonačelnika i zatražile reakciju.

Ovakvo ponašanje stvara sumnju da gradonačelnik nešto krije. Međutim, mnogo opasnije je to što se na ovaj način krše prava građana da budu informisani.

Jer, gradonačelnik tu ne sklapa privatne poslove, već upravo nastupa u ime svih građana, a to ni u kom slučaju ne sme biti tajna - kaže Predrag Blagojević, urednik „Južnih vesti“.

On dalje ističe da je ovakvim ponašanjem prekršen je član 10. Zakona o javnom informisanju, u kojem se kaže da su državni organi i organizacije, organi teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javne službe i javna preduzeća, kao i poslanici i odbornici, u obavezi da informacije o svome radu učine dostupnim za javnost, i to pod jednakim uslovima za sve novinare i sva javna glasila.

D. Arsović


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi