Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Niko nije tražio da kupi "Politiku"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

16. 12. 2011.

Izvor: Politika

Niko nije tražio da kupi "Politiku"

Nije mi poznato da je bilo ko pokazao želju da kupi Politiku NM. Upravnom odboru Politike AD, suvlasniku Politike NM, niko se nije obratio sa namerom da kupi akcije naših najstarijih novina, kaže Jovan Simić, zastupnik državnog kapitala.

Procedura kupovine Politike NM (dnevnih listova „Politika”, „Sportski žurnal” i Štamparije) predviđa da ukoliko jedan od osnivača društva (čine ga VAC i Politika AD) namerava da otuđi svoj udeo, o svojoj nameri mora, saglasno osnivačkim aktima, da informiše drugog osnivača. Aktima društva predviđeno je da drugi osnivač društva ima pravo preče kupovine.


Politika AD nema nameru da prodaje svoj deo vlasništva. Iako je VAC saopštio da namerava da se povuče iz Srbije, do današnjeg dana nije zvanično obavestio Politiku AD o nameri da proda svoj udeo. Ako bi to želeo da uradi, prvo bi morao akcije da ponudi Politici AD.

Antrfile: LDP: Odbor za kulturu da raspravlja o „Kurirovim” namerama


Poslanik LDP-a Zoran Ostojić zatražio je juče da se hitno sazove sednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje na kojoj bi se „razjasnio pakleni plan o nameri firme "Kurir-info" da kupi udeo nemačkog Vaca u dnevnim novinama "Politika", "Novosti" i "Dnevnik”.

Ostojić je na početku sednice Skupštine rekao da je LDP dobio potvrdu o pomenutoj nameri i optužio „neke iz DS-a” da spremaju apsolutni medijski mrak pred izbore i „plus još razvaljivanje institucija koje su, kakve-takve, preostale, pre svega ’Politike’, koja treba da postoji i kad ode Tadić i ova vlada”.

Ostojić je pozvao poslanike da ovakvu nameru spreče i dodao:

„Čujem priče da će navodno ’Kurir’ da spasava ’Politiku’ od nekog narko-dilera iz Sarajeva koji hoće da je kupi. Medij, čiji je vlasnik više proveo po pritvorima nego u redakciji, će da spasava od nekog drugog sličnog čoveka?”.

UNS: I vlada da se izjasni

Udruženje novinara Srbije smatra da posle izjave direktora preduzeća „Kurir Info” da „Kurir” želi da kupi „Politiku” kako je ne bi preuzeo sarajevski izdavač povezan sa narko-kartelom, treba da reaguju Upravni odbor Politike AD i Vlada Srbije – da potvrde ili demantuju da li su u toku pregovori o kupovini tog lista, kao i drugih vodećih štampanih izdanja.

Marković: Pismo LDP-a stiglo u agenciju

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković izjavila je juče da je agencija dobila pismo koje je uputio LDP koji traži da se ispita da li je list „Kurir” dobio novac iz Fonda za pomoć medijima u krizi, da bi kupio udeo nemačke kompanije Vac u listovima „Politika”, „Večernje novosti” i „Dnevnik”.

„Dobili smo u utorak pismo, zavedeno je kao predstavka i agencija će postupiti po tom pismu kao po svim predstavkama”, rekla je Markovićeva na konferenciji za novinare.

„Ako se bude odnosilo na pitanja koja su iz nadležnosti agencije, dakle ako se radi o funkcionerima, odnosno o imovini i sukobu interesa ili nekom radu političke stranke mi ćemo neposredno sprovesti radnje i aktivnosti, a ako se radi o nadležnosti drugih državnih organa, onda ćemo to proslediti njima na nadležnost i o tome obavestiti podnosioca”.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi