Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vukovarske žrtve HRT-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

21. 12. 2011.

Izvor: www.rts.rs

Vukovarske žrtve HRT-a

Nekoliko hrvatskih intelektualaca zatražilo smenu Bruna Kovačevića, glavnog urednika HTV, zbog suspenzije urednika Zorana Šprajca i Stipe Alfiera. Kažnjeni su iz političkih razloga, navode intektualci u pismu.



Grupa hrvatskih intelektualaca je zatražila hitnu smenu glavnog urednika Hrvatske televizije Bruna Kovačevića i pokretanje disciplinskog postupka protiv njega, zbog suspenzije s posla urednika Zorana Šprajca i Stipe Alfiera.

U pismu, koje su potpisali Nadežda Čačinović, Daša Drndić, Nenad Popović, Žarko Puhovski, Slobodan Šnajder, Velimir Visković i Bogdan Žiić, traži se ostavka Veća HRT-a koje je Kovačevića nedavno postavilo na funkciju glavnog urednika, a zahteva se i izjašnjavanje glavnih upravnih tela HRT-a, javlja internet portal Indeks.

"Kao glavni urednik informativnog programa zloupotrebio je svoja ovlašćenja, jer ih je kaznio iz očigledno političkih razloga, a povodom priloga o padu Vukovara, u kojem su emitovani isključivo izvorni snimci i materijali čiji su autori vukovarski veterani i civili", navodi se u pismu.

Grupa intelektualaca smatra da je tim činom Bruno Kovačević prekršio hrvatske zakone, statutarna dokumenta javne televizije i novinarske kodekse i da je uvredio i ponizio hrvatsku javnost.

Osuđuju i činjenicu da su doskorašnji urednik "Dnevnika" Zoran Šprajc i Stipe Alfier pre suspenzije bili podvrgnuti ponižavajućem, na policijskim metodama zasnovanom ispitivanju, a novode i druge razloge zbog kojih Kovačević ne može više da bude glavni urednik HTV-a.

"Nju finansiraju građani, a zakonska joj je obaveza da donosi istinite informacije", naglašeno je u pismu, u kojem se dodaje da je posle donošenja novog zakona o HRT-u negativna selekcija kadrova dostigla najnižu moguću i opasnu tačku, pa zbog toga traže da se zakon hitno preispita i izmeni.

Smatraju da javnoj televiziji preti potpuno urušavanje, jer joj je ugled pao zbog korupcijskih afera.

"U svetlu teških optužbi i sumnji u korupciju koje pune stupce novina, smatramo posebnim cinizmom da se HRT oglašava o svojim 'patriotskim' motivima i još više - u vezi s vukovarskom tragedijom, a time pokriva progon sopstvenih novinara i gasi slobodu reči", navode intelektualci i pismu.

"Izražavamo punu profesionalnu, građansku i ljudsku solidarnost s kolegama iz uredništva informativnog programa Hrvatske televizije", zaključuje grupa intelektualaca svoje pismo.

Zbog smene dvojice radnika HRT-a jutros su pred ulazom televizije protestovali i aktivisti Građanske akcije, piše Večernji list.

"Dosta je da se politika meša u uređivanje javne televizije, dosta je da se guše novinarske slobode, dosta je da se građanima servira neka njihova istina", poručili su na svojoj stranici na Fejsbuku aktivisti Građanske akcije.

Razlozi suspenzije

U spornom prilogu, emitovanom 20. novembra na HRT-u, bilo je reči o okolnostima pada Vukovara. U prilogu su objavljeni tonski zapisi razgovora komandanta odbrane Mileta Dedakovića Jastreba i predsednika Franje Tuđmana.

Programski savet je na jednoj od svojih sednica zatražio pismeno izjašnjavanje uprave HRT-a i glavnih urednika zbog priloga o Vukovaru koje je deo njih ocenio neprofesionalnim i tendencioznim, a Šprajc im je umesto pismeno, odgovorio usmeno, u emisiji "Dnevnik".

Šprajc je istakao da u prilogu nije bilo nikakvih pretencioznih zaključaka, već su samo korišćeni tonski zapisi.

"Deo članova Programskog saveta HRT-a, upravo zbog objavljenih tonskih zapisa, uznemirio se i zapleo u opservaciju o tome da televizija mora biti u funkciji nacionalnih interesa, a vrhunac su insinuacije da je nesporni prilog montiran u režiji stranih obaveštajnih službi", rekao je Šprajc.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi