Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  I dalje traje štrajk na Televiziji Avala
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 12. 2011.

Izvor: Politika

I dalje traje štrajk na Televiziji Avala

Predstavnici dva novinarska udruženja – UNS-a i NUNS-a i Sindikata novinara Srbije podržavaju štrajk ali postavljaju pitanje vlasničke strukture ove televizije



Predstavnici Štrajkačkog odbora TV Avale, imali su sastanak sa četvoro članova Upravnog odbora i vlasnicima ove TV stanice koja ima nacionalu frekvenciju. Tom prilikom im je predočeno da bi do 31. decembra mogli da dobiju jednu od četiri i po zaostale plate. Druga bi, navodno, bila isplaćena u januaru, a do aprila naredne godine mogla bi da se stabilizuje isplata.

– Objasnili su da nemaju „svež” novac, ali da se nazire svetlo na kraju tunela – rekli su Ivana Višković i Nikola Vukomanović, novinari, dodavši da je razgovarano sa Dankom Đunićem, Željkom Mitrovićem, Bojanom Lekić i Dušanom Pančićem, članovima UO dok predstavnik Grinberg investmenta – Kraus Verner nije bio prisutan.

Prema rečima Željka Mitrovića, ovaj vlasnik je „digao ruke od propale investicije”. Takođe, predstavnicima štrajkača je rečeno da „uvek mogu da iskoriste mogućnost da daju otkaz, a neisplaćene zarade potražuju sudskim postupkom”.

Predstavnici dva novinarska udruženja – UNS-a i NUNS-a i Sindikata novinara Srbije podržavaju štrajk ali postavljaju pitanje vlasničke strukture ove televizije.

Kako je rekao Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a, prema podacima, u Avali Danko Đunić ima malo više od 45 odsto, Ekonomski institut 0,99 odsto, Željko Mitrović 4,95, a Grinberg investment odnosno advokat Kraus Verner – 48,41 odsto akcija.

Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a kazala je da bi nadležni morali da zaštite sve radnike ali da nažalost ovaj štrajk pokazuje da u Srbiji još nema slobode za medije ali i da je sudstvo daleko od slobodnog.

Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara Srbije ukazala je da je jedan od osnovnih problema nepostojanje zakona koji obavezuju na javnost vlasničkih struktura u medijima ali da će sindikat pružiti svu pomoć štrajkačima.

Podsećamo – štrajk je počeo 22. decembra zbog toga što je zaposlenima početkom decembra isplaćena prva polovina julske plate, dok je honorarnim saradnicima isplaćena zarada za jun.

Kako je rekao Nenad Cvetićanin, advokat zaposleni u štrajku poštuju minimum procesa rada. Emituje se program i reklamni blokovi, a o štrajku je obavešten i Ratel čime se poštuje sva zakonska regulativa.

Program TV Avala počeće ponovo da se redovno emituje po programskoj šemi 10. januara, ukoliko zahtevi do tog datuma budu ispunjeni.

A. C.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi