Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Savet za štampu od danas prima žalbe građana
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 09. 2011.

Izvor: Blic onlajn

Savet za štampu od danas prima žalbe građana

Građani povređeni novinskim tekstovim i fotografijama objavljenim u dnevnoj i periodičnoj štampi od danas mogu uputiti žalbu Savetu za štampu, koji će u roku od 45 dana utvrditi da li je reč o povredi novinarskog Kodeksa.


Savet je nadležan za žalbe koje se odnose na 85 odsto tiraža dnevnih i nedeljnih novina, kazao je predsednik tog tela Dragan Bujošević na konferenciji za novinare i objasnio da Komisija za žalbe tog tela neće razmatrati primedbe na tekstove starije od tri meseca.

Na sajtu Saveta navodi se da su od dnevnih novina u nadležnosti tog tela Alo, Blic, Večernje novosti, Dnevnik, Danas, Politika, Pres, 24 sata, Sportski žurnal i Sport, kao i veliki broj lokalnih listova.

Među magazinima i nedeljnicima za koje je Savet nadležan su, između ostalih, Vreme, NIN, Treće oko, Lisa, Skandal, Puls, Helou i Stori.

Bujošević je kazao da je suština rada Komisije da pokaže da su štampani mediji sposobni da sami sebe pohvale, ali i kazne kada je to potrebno.

"Mi dobrovoljno pristajemo da se na nas primenjuje Kodeks novinara", istakao je on.

Predmet žalbe, prema rečima sekretara Saveta Gordane Novaković, mogu biti tekstovi i fotografije objavljeni u novinama i magazinima, na njihovim sajtovima, kao i pisma čitalaca.

Ona je naglasila da se žalbe podnose zbog povrede Kodeksa novinara i da će Komisija prihvatati samo one koje su podneli direktno povređeni objavljenim tekstom ili fotografijom ili njihovi pravni zastupnici u pisanoj formi.

"Ukoliko Komisija utvrdi da je predmet žalbe u njenoj nadležnosti i da nije prošlo više od tri meseca, proceniće da li je povređen novinarski Kodeks", navela je Novakovićeva.

Prema njenim rečima, ako se utvrdi da je Kodeks prekršen novine koje su objavile sporan tekst ili fotografiju moraće da objave odluku Komisije.

Predsednica UNS-a i jedna od članova Komisije za žalbe Ljiljana Smajlović izrazila je nadu da će Savet pomoći da se unaprede novinarski standardi, a da se istovremeno granice slobode ne pomere.

Smajlovićeva je napomenula da će Komisiju, u ime, na primer, neke manjinske zajednice, moći da kontaktiraju i NVO, ali da su u fokusu pojedinci, ukazavši da se "neće raspravljati o svakom tekstu u kojem je neka grupa detektovala diskriminaciju".

Ambasador Norveške Nils Ragnar Kamsvag je izrazio nadu da će javnost u Srbiji iskoristiti šansu da se žali Savetu, ocenivši da će za to telo svojevrstan test u radu, upravo biti, to koliko će građani koristiti njegove usluge.

Savet za štampu, prvo nezavisno samoregulatorno telo za štampane medije, počeo je sa radom 1. septembra, a njegov rad u prvoj godini finansiraće Norveška.
Savet su osnovali izdavači štampanih medija i predstavnici profesionalnih novinarskih udruženja.

Komisiju za žalbe čine Miljenko Dereta, Zoran Ivošević, Božo Prelević, kao predstavnici javnosti, Tamara Skroza i Slaviša Lekić (NUNS), Ljiljana Smajlović i Petar Jeremić (UNS), Aleksandar Djivuljskij, Filip Švarm i Milorad Ivanović (Asocijacija) i Stojan Marković.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi