Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Koliko su realne ocene iz američkih depeša sa Vikiliksa?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 08. 2011.

Izvor: Danas

Koliko su realne ocene iz američkih depeša sa Vikiliksa?

Ljiljana Smajlović, predsednica UNS-a



Prilično su realne, što Ambasadi SAD i nije teško da postigne sa svim informacijama koje joj se svakodnevno nude. Iz depeša se stiče utisak da se društvena i politička elita u Srbiji utrkuje da s Ambasadom podeli i svoje i tuđe tajne. Osim toga, u depešama se pojavljuju i informacije koje protivreče ranijim poslatim analizama, tako da je to, iako pristrasno, istovremeno dosta uravnoteženo izveštavanje Vašingtona.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora

Depeše koje možemo pročitati veoma su profesionalne i pokazuju da Ambasada SAD u Beogradu ima dobru komunikaciju i uvid u stanje duha i atmosferu u našoj političkoj eliti. U njima se može uočiti upadljiva nezrelost naših elita, odsustvo osećanja za realnost i opšte dobro države.

Jovan Ilić, Forum za međunarodne odnose

Njihov je interes da im procene budu realne kako bi mogli uspešno da sprovode politiku. Američke procene uvek odgovaraju stvarnosti, jer imaju dovoljno osposobljenih ljudi koji se bave uskim oblastima i mogu realno da sagledaju situaciju u nekoj zemlji, ali i pojedine ličnosti, što pogledom sa strane, što preko ličnih veza u administraciji. Njihove procene o ličnostima su veoma tačne, naročito ako ih posmatraju u dužem periodu, tako da, na primer, imaju mogućnost da upoređuju njihove ranije izjave, izjave u medijima i u Narodnoj skupštini, ali i ono što govore „u četiri oka“.

Genadij Sisojev, komentator ruskog Komersanta

Niko do sada nije stavio pod sumnju, niti dokazao da su analize Vikiliksa netačne. Uglavnom se prihvataju i uvažavaju, čak i one u kojima se napadaju američke vlasti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi