Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Budućnost novinarstva
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 12. 2010.

Izvor: Blic

Budućnost novinarstva

Objavljivanje dokumenata sa Vikiliksa je ključno za budućnost novinarstva, jer otvara mnoga etička i pravna pitanja za novinare, od kojih je najvažnije sloboda govora. Etička pitanja se očigledno pre svega tiču objavljivljanja poverljivih dokumenata.



Medijske organizacije su taj izbor napravile pre Vilikiksa, kada su primale dokumenta na još direktniji način. Što se tiče pravnih aspekata, to je u SAD relativno jasno. Krivac je strana koja je pribavila klasifikacione dokumente, a ne organizacija koja je dobijene dokumente objavila.

Možda nam Vikiliks izaziva nelagodu zbog onoga što čini, ali generalno verujem da čini mnogo više dobra nego što nekome škodi.

Moramo priznati da je Vikiliks sam po sebi proizveo jednu vrstu novinarstva. Sigurno je da je to medij od velikog javnog interesa, pogotovu što vidimo da vlade ne prezaju ni od čiste cenzure kada se na internetu pojavi sadržaj koji im se ne sviđa.

Štampani i elektronski mediji i ranije su objavljivali poverljive informacije, bez ikakve pomoći Vikiliksa i zato se može dogoditi da se i sami nađu na udaru velikog cenzora - što takođe ne bi bilo prvi put.

Slučaj Vikiliks nam pokazuje da je borba za slobodu govora, slobodu štampe u jeku i da je veoma bitno ko će pobediti. Mediji moraju da shvate koliko je ulog veliki, a to je njihova sposobnost da rade svoj posao. Za javnost ulog je još veći: da li će novinarstvo preživeti ovu novu eru.

Den Gilmor

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi