Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  RTS dužan SOKOJU 200 miliona dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 07. 2010.

Izvor: Politika

RTS dužan SOKOJU 200 miliona dinara

Javni servis posle presude Privrednog suda najavio žalbe najvišim instancama Privredni sud u Beogradu doneo je prvostepenu, nepravosnažnu presudu prema kojoj je Radio-televizija Srbije u obavezi da autorima Sokoja plati naknadu za emitovanje muzičkih dela u iznosu od 136 miliona dinara, kao i kamatu na tu sumu i to od 2007. godine do danas.




Prema rečima Miloša Pejovića, zastupnika Sokoja, to je najveća presuda doneta u oblasti autorskih prava, čime se stavlja do znanja da se zakoni u Srbiji moraju poštovati.

– Ova presuda znači da će se poštovati kreativnost i stvaralaštvo autora kojima su ta prava dugo uskraćivana – ocenio je Pejović u izjavi za agenciju Beta, istakavši da će, ako presuda postane pravosnažna, RTS morati da isplati Sokoju više od 200 miliona dinara. U Javnom servisu Srbije se, međutim, ne slažu sa presudom sudskog veća.

– Ne upuštajući se nijednog trenutka u pravo Privrednog suda da donese odluku u skladu sa svojim tumačenjem značenja, kolegijum RTS-a izražava duboko neslaganje sa presudom prema kojoj je naša kuća osuđena da prizna kako turbo folk muzika vredi koliko i izvorna, narodna pesma ili klasična kompozicija u izvođenju Simfonijskog orkestra RTS-a – navodi se u saopštenju RTS dostavljenom „Politici”.

Iz RTS-a ističu da su predložili Sokoju da se do pravednog rešenja dođe preciznim merenjem dužine trajanja muzičkog programa i podelom na muziku, na kojoj emiteri zarađuju (turbo folk) i muziku koja čuva tradiciju ili održava nivo kulture. Time društvo i pravosuđe pokazuju koju muziku štite a koju dodatno oporezuju, smatraju u RTS-u i dodaju da će u dokazivanju ovakvog stava ići do najviših sudskih instanci.
B. M. M.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi