Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  DS, G17 I LDP jedinstveni: Nismo krivi što smo doneli neustavan zakon
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 07. 2010.

Izvor: Pres

DS, G17 I LDP jedinstveni: Nismo krivi što smo doneli neustavan zakon

Beograd - U strankama Borisa Tadića, Mlađana Dinkića i Čedomira Jovanovića, koje je predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović označila kao glavne krivce što je pre godinu dana donet protivustavni Zakon o informisanju, odbacuju bilo kakvu odgovornost svojih lidera.




Smajlovićeva je u jučerašnjem Pressu rekla da su stvarni krivci za donošenje zakona o informisanju Mlađan Dinkić „koji je inicirao donošenje zakona zbog sukoba sa jednim novinama“, Boris Tadić „jer je DS trgovao slobodom medija kako bi kupio opstanak Vlade“ i Čedomir Jovanović, „koji je zarad dila sa vlašću izneverio slobodu izražavanja i evropske principe“.

Portparol DS-a Jelena Trivan kaže da ta stranka nije podržala zakon „kako bi kupila opstanak Vlade“.

- Neukusno je o Vladi govoriti kao o mestu na kom se trguje i ucenjuje. Ne vidim opravdanje za personalno označavanje tzv. krivaca, naročito ne predsednika Tadića. Tačno je da je unutar vladajuće koalicije vođena polemika u vezi sa zakonom, ali je postignuta saglasnost i Vlada je stala iza zakona koji je, nažalost, to mogu da kažem sa ove distance, usvojen. Jer USS je zabranio odredbe kao neustavne i to je dokaz za novinare da imaju pravo da kritikuju - navodi Trivanova. Upitana ko treba da snosi odgovornost, kako to zahtevaju novinarska udruženja, ona je izbegla odgovor.

Funkcioner G17 Željko Ivanji kaže da „nema apsolutne krivice“ za donošenje neustavnih odredbi zakona „jer onda bi Vladu kreirao sud, a ne izborna volja naroda“.

- Trebalo bi da budu odgovorni i oni koji su dopustili da pojedini mediji promovišu senzacionalizam, ubistva, klevete. Zašto udruženja nisu reagovala kada bi danima bili napadani političari, ministri, pa i Mlađan Dinkić. Najvažnije je da je takvo zakonsko rešenje imalo efekta. Mediji danas vode računa da li će nekog klevetati - tvrdi Ivanji.

Funkcioner LDP-a Zoran Ostojić izbegao je da odgovori na pitanje da li je ta stranka izneverila svoje evropske principe, već se ustremio na Ljiljanu Smajlović.- Smajlovićka, politički komesar Vojislava Koštunice, je pretposlednja osoba koja može da govori o slobodi izražavanja i evropskim principima - rekao je Ostojić.
B. B.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi