Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Novi broj na kioscima od četvrtka?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

06. 02. 2012.

Izvor: Danas

Novi broj na kioscima od četvrtka?

U Kragujevcu na delu pokušaj spašavanja „Svetlosti“ i „Nezavisne svetlosti“



Kragujevac - Gotovo četiri meseca nakon poništenja privatizacije izdavačkog preduzeća i istoimenog kragujevačkog nedeljnika „Svetlost“, Skupština akcionara izabrala je, krajem prošle nedelje novi Upravni odbor koji je, odmah potom, imenovao novo rukovodstvo firme, odnosno lista.

Upravni odbor „Svetlosti“ za vršioca dužnosti direktora tog nedeljnika izabrao je penzionisanog diplomiranog pravnika Đorđa Đorđevića, koji je svojevremeno bio jedan od rukovodilaca u tom listu. Đorđević je odmah po imenovanju na mesto direktora rekao da su osnovni zadaci nove uprave da obezbedi deo zaostalih zarada zaposlenima koji su u štrajku već godinu dana, kao i da pokuša da od četvrtka izda novi broj lista.

- Učinićemo sve da „Svetlost“ vratimo na onu poziciju na društvenoj sceni koja mu pripada i na kojoj je bio od od davne 1935. godine, kada je osnovana, ističe Đorđević.

Da li će urednici, novinari i ostali zaposleni u „Svetlosti“ uspeti da do četvrta pripreme novi broj lista, krajnje je neizvesno. Pre svega zbog toga što je privremeni zastupnik državnog kapitala u „Svetlosti“, posle nedavnog ulaska u redakciju poslovni prostor lista, ustanovio da u svim prostorijama preduzeća nedostaje veliki deo opreme.

Popisna komisija već je evidentirala ono što je nakon privatizacije, a naročito posle njenog poništenja, ostalo u „Svetlosti“, dok će finansijsko stanje novina, za koje se već sada osnovano pretpostavlja da je katastrofalno, biti tačno utvrđeno ovih dana, posle čega će uveliko biti jasno ima li „Svetlost“ šanse za novi početak.

Kragujevački nedeljnik „Svetlost“, jedan od najstarijih listova te vrste u Srbiji koji je sredinom 90-ih prošlog veka, poput nekadašnje „Borbe“ voljom vlasti bio podržavljen, te je redakcija lista jedno vreme izdavala „Nezavisnu svetlost“ - privatizovan je u maju 2007. kada ga je, na aukciji, kupio konzorcijum, na čelu sa ovdašnjim biznismenom Gvozdenom Jovanovićem.

Tadašnja redakcija, u međuvremenu je napustila „Svetlost“ i osnovala novi nedeljnik - „Kragujevačke novine“. Nakon toga formirana redakcija „Svetlosti“ ubrzo je zbog neisplaćenih zarada počela da organizuje štrajkove, da bi u februaru prošle godine totalno obustavila rad.

Uprkos generalnom štrajku urednika i novinara, vlasnici „Svetlosti“ su punih godinu dana, čak i nakon poništenja privatizacije lista, izdavali novine kršeći pri tom ne samo prava zaposlenih, nego i brojne zakonske norme.

Na kioscima u Kragujevcu od pretprošle nedelje ponovo su se, na zaprepašćenje kompletne šumadijske javnosti pojavile novine pod nazivom „Nezavisna svetlost“, koje su goli „original falsifikata“ kako istoimenih novina iz sredine 90-ih, tako i „Svetlosti“, koju je pravila ista redakcija do privatizacije novina, u maju 2007. godine.

Antrfile: Jovanović: Ostajem u novinarstvu

Direktor i glavni i odgovorni urednik „Nezavisne svetlosti“ je doskorašnji vlasnik „Svetlosti“ Gvozden Jovanović koji ovih dana, prenose lokalni mediji, pomalo šeretski poručuje „da nema šta drugo da radi, no da ostane u novinarstvu”.

Z. Radovanović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi