Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Skandal: Otkaz zbog žalbe novinaru
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 01. 2012.

Izvor: Pravda

Skandal: Otkaz zbog žalbe novinaru

Kraljevo - Miladinu Komatoviću, bravaru u „Plast-metalu“ iz Kraljeva, direktor je uručio rešenje o otkazu posle razgovora sa našom novinarkom, jer joj je govorio o situaciji u firmi i bednim platama.


„Plast-metal“ u Kraljevu zapošljava 81 radnika, od kojih 41 sa invaliditetom, čime ispunjava zakonski okvir da od države dobije subvencije od 40 odsto za platni fond, koji se deli na sve radnike ravnomerno.

Problem je što radnici sa invaliditetom, tvrdi deo zaposlenih, dobijaju i do 10.000 dinara manje od svojih kolega bez invaliditeta. Zato, deo radnika traži da se preispitaju isplate i pomoć ministarstva.

Jedan od njih je i Miladin Komatović, VK bravar koji u ovoj firmi radi osam meseci kao invalid rada, pošto je u bivšoj firmi izgubio tri prsta.

Posle razgovora sa Komatovićem, dopisnica „Pravde“ iz Kraljeva danima je pokušavala da dospe do direktora „Plastmetala“ kako bi dobila njegovu stranu priče.

Posle tri dana uspela je da dobije izjavu Zlatojevića, ali je odmah posle tog razgovora direktor naložio da se Komatović otpusti.

Plata ispod minimalca


Miladinu je ubrzo uručeno „Rešenje o privremenom udaljavanju sa radnog mesta zbog povrede radne discipline“.

Zamereno mu je da je navodno neovlašćeno „pustio strano lice u krug fabrike“. Objasnili su mu da je ovo rešenje ustvari suspenzija i da će uskoro dobiti konačno rešenje o otkazu.

U Inspekciji rada rekli su mu da ne mogu da intervenišu na osnovu tog papira i da sačeka rešenje o otkazu. Prethodno Komatović, objasnio je situaciju u firmi.

- Moja poslednja plata bila je 12.392 dinara, što je za oko 2.000 ispod zakonskog minimuma. Od toga, skoro 5.000 dinara sam primio na osnovu minulog rada i toplog obroka. Kolege bez invaliditeta primile su od 4.000 do 10.000 dinara više, iako radimo isti posao - kazao je Komatović.

Građani drugog reda


Radnici u „Plast-metalu“ inače smatraju da učinak ne može da bude isti za one koji su potpuno radno sposobni i za invalide.

- Svako od nas daje svoj maksimum, radi puno radno vreme. Činjenica je da se sredstva koja izdvaja država na ime nas invalida, ravnomerno dele na sve zaposlene. Ako smo u tome ravnopravni, želimo da i naš učinak bude adekvatno plaćen, a ne da se osećamo kao građani drugog reda - rekli su nezadovoljni radnici.

Kada su se žalili inspekciji rada, inspektori su im savetovali da tuže preduzeće, ali samo neki su to učinili. Miladin nije.

- Nemamo dovoljno ni za život, a ne za tužbe. Radimo i nismo za štrajk, već za razgovor i rešenje. Mislim da treba da nađemo rešenje u okviru preduzeć a, ali direktor ne želi da razgovara sa nama. Kome da se obratimo? - pita Komatović.

Antrfile : Različita tumačenja

Prema rečima direktora Božidara Zlatojevića, plate se isplaćuju isključivo na osnovu produktivnosti, odnosno učinka, što je usvojila Skupština preduzeća.

- Radimo po zakonu, a nezadovoljni radnici ga očigledno pogrešno tumače - kaže kratko Zlatojević.

D. Mališić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi