Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vulf "guši" medije u Nemačkoj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 01. 2012.

Izvor: www.b92.net

Vulf "guši" medije u Nemačkoj

Berlin - Mediji u Nemačkoj razotkrili novu aferu šefa države – pokušaje da pretnjama utiče na ustavom zagarantovanu slobodu štampe.


Vodeći nacionalni i lokalni dnevnici u Nemačkoj, TV i radio-stanice – ukupno pedeset i sedam štampanih i elektronskih medija – posvetili su udarne naslove jučerašnjih izdanja pitanju ostavke nemačkog predsednika Kristijana Vulfa.

Povod novim raspravama o demisiji nemačkog šefa države nije nađen u poznatim optužbama da je obilato koristio političke funkcije ne bi li uživao u ličnim povlasticama. Predsedniku se stavlja na teret da je koristio službeni autoritet, ne bi li sprečio negativne izveštaje o njegovoj, kaže se gramzivosti.

Predstavnici sedme sile nisu ostali usamljeni u svojoj kritici. Na pitanje slušalaca radija Dojčlandfunk, hoće li nemački predsednik ostati šef države do kraja ovog meseca, šefica pokrajinskih frakcija Hrišćansko-socijalne unije u Bundestagu Gerda Haselfelt odlučila se za diplomatski odgovor s višestrukim značenjem: „Pretpostavljam, nadam se da hoće.”

Haselfelt, po stažu najstarija poslanica koja u vladajućoj, stranačkoj uniji demohrišćana (CDU/CSU) zastupa interese pokrajina u Bundestagu, samo je jedan od funkcionera kancelarke Angele Merkel koji ne veruju u ostanak Vulfa u predsedničkoj palati.

Kritika medija usredsredila se na pretnje upućene Kaju Dikmanu, glavnom uredniku najtiražnijeg nemačkog tabloida „Bild cajtung”. Međutim, obelodanjeni su i detalji takozvanih nedozvoljenih intervencija, od nedeljnika „Velt am zontag” do „Špigla”.

Redakcija bulevarskog „Bilda” zvanično je potvrdila da je predsednik Vulf zahtevao od glavnog urednika lista Dikmana da obustavi pisanje o njegovim nezakonito stečenim povlasticama. U suprotnom, predsednik Vulf je zapretio da će „staviti tačku na Dikmanovu novinarsku karijeru”.

Kako „Zidojče cajtung” ističe, Vulf se nije zaustavio na pretnjama glavnom uredniku. Intervenisao je i kod Matijasa Depfnera, šefa izdavačke grupe „Špringer ferlag”, kojoj pripada „Bild cajtung”. U saopštenju izdavačkog preduzeća se navodi:

„Tačno je da se Savezni predsednik (Vulf) obratio Matijasu Depfneru s neuobičajenim zahtevom i tačno je da je Depfner odbio poziv na ’saradnju’, pozivajući se na ustavom zagarantovanu slobodu štampe.”

Vulf je, izveštava „Frankfurter algemajne”, zahtevao i od glavne akcionarke Fride Špringer, udovice osnivača grupe, da osujeti pisanje o njegovim „privatnim prinadležnostima”.

Frankfurtski dnevnik je u komentaru naglasio da je Vulf sva tri telefonska razgovora obavio posredstvom mobilnog telefona, s lokacije u Kuvajtu, gde je prethodno održao govor arabijskim emirima o neophodnosti poštovanja načela slobode medija...

„Rubikon je prekoračen”, naslov je nekolicine komentara u kojima se traži predsednikova ostavka. Nemačko udruženje novinara, međutim, povelo se za naslovom komentara „Zidojče cajtunga”:

„Kolege su u naslovu istakle da se predsednik poneo kao da je opštinski poslanik (provincijskog) Osnabrika... Time se ušlo u srž problematike: da li je samo visokim političkim funkcionerima zabranjeno da vrše pritisak na medije? Gde su granice (ne)dozvoljene intervencije i – da li je ustavna odredba o slobodi štampe samo mrtvo slovo na papiru?”

Odgovor koji bi mogao da se smatra načelnim stavom nemačkih novinara objavljen je u komentaru „Franfurter algemajne”. Podsećajući na slične „ispade” francuskog predsednika Nikole Sarkozija – pre svega na polučasovne pretnje i psovke upućene šefu informativnog nedeljnika „Puan” – dnevnik je zaključio: „Nemačka ne bi smela da postane republika Sarkozija!”

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi