Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Presuda medijskom Zakonu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

04. 01. 2010.

Izvor: Kurir

Presuda medijskom Zakonu


Beograd - Zakon o javnom informisanju, koji je stručna javnost ocenila kao nedemokratski, izlazi iz zaborava.

Predlog za ocenu ustavnosti izmenjenog Zakona o javnom informisanju biće jedan od prioriteta Ustavnog suda Srbije (USS), najavila je predsednica USS Bosa Nenadić.

Generalni sekretar UNS  podseća da je to udruženje dosad dva puta iniciralo ocenu ustavnosti tog zakona i očekuje da će on biti proglašen neustavnim.

- Prvi put su domaći stručnjaci i poznavaoci medijskih zakona analizirali tekst zakona, a drugi put je, na insistiranje UNS, poznata advokatska kancelarija Kovington-Burling iz Vašingtona, koja je specijalizovana za pravo medija, sačinila svoj zahtev, čime je inicijativa dopunjena. Stvoreni su uslovi da USS, na osnovu analize i domaćih i stranih stručnjaka, da svoj sud, i pozdravljam najavu predsednice USS da će to biti prioritetno razmatrano, jer je reč o zakonu koji je od velikog interesa za javnost. Kada će se to i desiti, zavisi od rasporeda koji utvrđuje sam USS. Ubeđen sam da je ovaj zakon u suprotnosti sa Ustavom i ne vidim kako bi USS mogao drugačije da gleda na to, ali ostavimo njima da kažu svoj sud - kaže Brajović.

On navodi da se NUNS nije priključio inicijativi UNS, iako se više puta čulo da ni drugo novinarsko udruženje nije zadovoljno ovim zakonom.

Predsednica NUNS Nadežda Gaće, međutim, kaže da su sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem pred USS inicirali brisanje dva člana Zakona o informisanju.

- Ako USS želi da se dokaže kao moćna, snažna i nezavisna institucija, smatramo da bi trebalo da ukine barem jedan od dva sporna člana. Prvo, smatramo da nijedan medij ne treba da bude zabranjen, jer to pokazuje samovolju, već je dovoljno da se novčano kazni. Drugo, ne slažemo se sa načinom na koji je predviđeno da se obavlja stečaj - ističe Gaće.

J. J.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi