Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Seča u HRT-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 11. 2009.

Izvor: RTS

Seča u HRT-u


Zbog lošeg stanja na javnoj televiziji direktor HTV Blago Markota zatražio smenjivanje glavne urednice Informativnog programa Hloverke Novak-Srzić. Anketa među novinarima HTV-a pokazala veliko nezadovoljstvo programom, rukovodstvom i međuljudskim odnosima.

Direktor Hrvatske televizije Blago Markota zatražio je na sednici Programskog veća smenjivanje glavne urednice Informativnog programa Hloverke Novak-Srzić zbog lošeg stanja na javnoj televiziji.

Programsko veće će o tome raspravljati na sednici 8. decembra, kada će se raspravljati i o eventualnim smenama glavnog direktora Hrvatske radiotelevizije Vanje Sutlića, kao i direktora HTV, Hrvatskog radija i direktora muzičke proizvodnje.

Podnoseći izveštaj o razlozima nezadovoljstva dela novinara Informativnog programa HTV-a, Markota je rekao da na osnovu analiza gledanosti, marketinga, izjašnjavanja zaposlenih i percepcije drugih medija o HTV-u ne postoji nijedan pokazatelj da će se stanje preokrenuti iz negativnog trenda.

Direktor HTV Naveo je da je anketa pokazala da su novinari nezadovoljni rukovodstvom, da je zabeležen pad gledanosti, a da u drugim medijima gotovo da nema pozitivnih tekstova o HTV.
Markota je kazao da je Novak-Srzić protiv urednice emisije "Dossier.hr" Ane Jelinić umesto smene najpre morala da traži mišljenje Etičkog poverenstva, predloživši direktoru HRT Vanji Sutliću da pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti i Hloverke Novak-Srzić i Ane Jelinić.

Glavna urednica Informativnog programa zbog bolesti nije bila na današnjoj sednici.

Nakon nedavne smene Ane Jelinić zbog emisije koja je obrađivala temu korupcije u Hrvatskoj, vodeći novinari te kuće protestovali su protiv cenzure na HRT-u, tražeći od Programskog veća da se izjasni o brojnim skandalima u javnom servisu.

Na prošloj sednici Veća direktor HRT-a Vanja Sutlić tražio je smenjivanje direktora HTV Blage Markote, kojeg je optužio za loše stanje u kući. Pojedini članovi Veća ocenili su da je reč o Sutlićevom pokušaju da prebaci odgovornosti na druge.

Inače, predstavnik udruženja Partnerstvo za društveni razvoj Munir Podumnjak predao je danas Veću više od 5.500 potpisa peticije za razrešenje Vanje Sutlića i Hloverke Novak-Srzić.

Nezadovoljni programom, rukovodstvom i međuljudskim odnosima


Koliko je veliko nezadovoljstvo zaposlenih u Informativnom programu pokazuje i njihova želja da sve stvari iznesu u javnost. Od njih 380, anketi, koja je ispitivala zadovoljstvo zaposlenih, u jednom se danu odazvalo više od polovine, a odgovori "da" i "ne" i rezultati koji iz toga slede "pokazuju da je situacija neodrživa".

Ispitivanju su se odazvala 194 zaposlenih, od čega je bilo 8 neispravnih anketa, pa je u završnu obradu ušlo njih 186 koji su morali odgovoriti sa "da" ili "ne" na četiri pitanja. Rezultati su poražavajući za Informativni program i njegovo rukovodstvo.

Naime, na pitanje "ispunjava li Informativni program HTV-a, prema vašem mišljenju, javnu funkciju", 81,18 odsto novinara je odgovorilo - ne! Njih 16,67 reklo je da, dok je 2,15 posto bilo bez odgovora.

Još veći procenat negativnih novinarskih odgovora bio je na drugo pitanje - "da li ste zadovoljni kvalitetom Informativnog programa HTV-a". Čak njih 94,09 odsto odovorilo je ne, a 5,38 odsto - da. Bez odgovora ih je bilo 0,54 odsto.

Isti procenat negativnih odgovora - 94,09 odsto bio je i na pitanje - da li ste zadovoljni radnom klimom i međuljudskim odnosima u Informativnom programu. Na to pitanje odgovorili su svi, a broj onih koji su zadovoljni iznosio je 5,91 odsto.

Na poslednje, četvrto pitanje - podržavate li rukovodioce Informativnog programa HTV-a, njih 87,10 odsto odgovorilo je - ne, dok je samo 9,14 odsto zaposlenika podržalo svoju glavnu urednicu Hloverku Novak-Srzić.

Konkurencija ispred HRT-a

Što se tiče gledanosti Informativnog program HTV-a suvoparnim rečnikom HTV beleži negativni trend, RTL blagi rast, a Nova TV ozbiljni rast.

Ono što najviše zabrinjava Markotu i ostale na HTV-u je veliki pad gledanosti u grupi koja obuhvaća gledaoce od 18 do 49 godina starosti, jer radi se o ciljanoj grupi koja je najvažnija oglašivačima.

"U toj grupi smo 2007-2008. zabeležili ozbiljan pad dok je u istom segmentu ozbiljno rasla konkurencija." Aktuelna godina 2009. je zbog recesije svima donela manji prihod od reklama, ali HTV je i tu uspeo da bude gori od konkurencije i zabeležio je čak upola veći pad nego što su imale konkurentske televizije s nacionalnom koncesijom, RTL i Nova TV, ili kako je to rekao Markota: "Pali su svi, ali mi smo pali previše".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi