Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Jezička kultura u elektronskim medijima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 11. 2009.

Izvor: Blic

Jezička kultura u elektronskim medijima


Predavanje „Jezička kultura u elektronskim medijima“ održaće danas u 18 sati u Kolarčevoj zadužbini mr Vlado Đukanović.


- I na radiju i na televiziji odavno se desilo ono što se na internetu desilo odmah kada se pojavio - broj onih koji govore ili pišu izmakao je svakoj kontroli. Sve i da hoćemo nešto da kontrolišemo, ne možemo, jer nemamo dovoljno kontrolora. Ako nečemu i uspemo da nametnemo jezičku kontrolu, vrlo brzo shvatimo onu priču o zrnu peska u pustinji, ili kapi vode u okeanu ili o Zemlji u vasioni - kaže Đukanović.

Elektronski mediji su nam, smatra on, pomogli da dobijamo realniji uvid u ne tako sjajno stanje srpskog jezika, a kao jedino i dugoročno rešenje vidi usmeravanje jezičkih navika kroz obrazovanje: od osnovne škole, preko srednjih škola, do kraja fakulteta.

- Jedini način da se popravi sramotna situacija pred kojom prosvetne vlasti zatvaraju oči - da se jezik u srednjim školama uopšte više ne uči - jeste razdvajanje nastave jezika od nastave književnosti i u osnovnim i u srednjim školama kako bi se profesori sprečili da izbegavaju nastavu jezika. Dodatni lek mora biti revizija nastavnih planova i programa srpskog jezika u skladu sa potrebama 21. veka - napominje on.

M. Graf

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi