Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Ćurčija novi predsednik Društva novinara Vojvodine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

29. 11. 2009.

Izvor: RTV, Tanjug

Ćurčija novi predsednik Društva novinara Vojvodine


NOVI SAD - Izborna skupština Društva novinara Vojvodine izabrala je danas novo rukovodstvo. Skupština Društva novinara Vojvodine (DNV), koje deluje u okviru Udruženja novinara Srbije (UNS), danas je tajnim glasanjem za novog predsednika DNV izabrala Predraga Ćurčiju, novinara Radio Televizije Vojvodine.

Za Ćurčiju je glasalo 70 prisutnih predstavnika aktiva DNV iz redakcija na području Pokrajine, dok je drugi kandidat Čedomir Keco dobio tri glasa, dok su dva glasačka listića bila nevažeća.

Novi odbori

Izabran je novi Upravni i Nadzorni odbor tog novinarskog društva sa ukupno 702 člana i usvojen izveštaj o radu u proteklom periodu, a razmotreni su ključni zadaci nove uprave, DNV-a i UNS-a, u pogledu poboljšanja socijalnog položaja novinara i statusa te profesije.

Deo DNV, predvođen predsednikom Slobodanom Jakovljevićem kome je pre dva meseca istekao mandat, osporio je proteklih dana legalnost i legitimitet te izborne Skupštine DNV i zatražio njeno odlaganje do donošenja novog Statuta o udruženjima.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović rekao je Tanjugu da je ova Skupština DNV-a legalna i legitimna jer je nju, kako je propisima predviđeno, zakazao Upravni odbor DNV, još u oktobru i to za ovaj dan.

Upravni odbor se "iz nekog razloga predomislio" ali je činjenica da je tom organu istekao mandat i jedino je imao nadležnost da zakaže Izbornu skupštinu, koja je danas i održana, rekao je Brajović.

On je kazao da ovo bila najbrojnija skupština DNV otkako ono postoji i naglasio da je prvi put u svojoj istoriji društvo tajnim glasanjem izabralo svoje rukovodstvo.

Upravni odbor DNV-a je pre tri dana prihvatio i uputio na javnu raspravu novi Statut Udruženja "Društvo novinara Vojvodine" koje bi time, kako je ocenio Brajović, bilo van sistema UNS-a i predstavljalo novo udruženje novinara.

Dosadašnji UO DNV odbacio odluke Izborne skupštine

Dosadašnji Upravni odbor Društva novinara Vojvodine (DNV) s predsednikom DNV Slobodanom Jakovljevićem, kome je pre dva meseca istekao mandat, odbacio je danas odluke Izborne skupštine DNV.

Kako je istaknuto na sednici Upravnog odbora, kojoj je prisustvovalo osam od ukupno 15 članova, taj organ nastavlja da priprema izbornu skupštinu DNV koja bi trebalo da bude održana, najverovatnije, u januaru, kada bude završena javna rasprava o Statutu Udruženja "Društvo novinara Vojvodine", čiji je nacrt donet pre tri dana.

Taj dokument je, kako su istakli, u skladu sa novim Zakonom o udruženjima. Upravni odbor DNV saopštio je da je "tzv. izborna skupština DNV-a, koju UO DNV nije zakazao niti poslao pozive, nelegalno organizovana" i da "s obzirom na pravnu neutemeljenost ovog skupa" ne može da prihvati nikakvu odluku.

"Na ovaj način falsifikovani su i zloupotrebljeni svi predizborni postupci koje je vodio UO DNV, što je potvrđeno i ubacivanjem članova UO DNV bez njihove saglasnosti na izborne liste ovog neformalnog skupa", naveo je dosadašnji UO DNV. "Ovaj pučistički pokušaj UNS-a, Društvo novinara Vojvodine ničim ne obavezuje. Zbog ozbiljnih nezakonitosti koje su pratile ovu 'izbornu skupštinu', UO DNV će ceo slučaj prijaviti nadležnim organima", najavljeno je u saopštenju.

Skupština DNV, koje deluje u okviru Udruženja novinara Srbije, danas je tajnim glasanjem izabrala Predraga Ćurčiju, novinara Radio-televizije Vojvodine, za novog predsednika DNV. Na sednici , kojoj je prisustvovalo 75 predstavnika aktiva DNV iz čitave pokrajine, izabrani su i novi upravni i nadzorni odbor tog novinarskog društva.

Preuzeto sa http://www.rtv.rs/sr/vesti/drustvo/drustvo/2009_11_28/vest_164914.jsp

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi