Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Godišnjica rada RTS digital
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

27. 11. 2009.

Izvor: RTS

Godišnjica rada RTS digital


Obeležena godina dana rada eksperimentalnog programa kulture i umetnosti RTS digital. To je prvi i jedini tematski digitalni program kulture i umetnosti u ovom delu Evrope.


U trenutku kada je TV Beograd obeležavala 5 decenija postojanja, 2008. godine, sa radom je započela Redakcija digitalnog programa RTS-a.

Godinu dana kasnije, 26.11.2009. godine, obeležavajući prvu godišnjicu RTS digitala, moguće je sagledati rezultate emitovanja kanala koji se, prema stručnim istraživanjima, razvio u program prepoznatljiv ne samo po visokoj definiciji prijema slike i tona, već i po jasnoj koncipiranosti programskog profila i definisanim kvanitativnim i kvalitativnim pokazateljima.

Za 365 dana emitovano je više od 9000 sati programa, pri čemu je akcenat stavljen na programske sadržaje u novoj, digitalnoj tehnologiji, formatu slike 16:9 i sa stereo tonom.

Osnovu programske ponude RTS digitala od 70 odsto ukupno emitovanog sadržaja predstavljaju vrhunski muzički programi domaće i strane produkcije.

Izbor stranog programa sastavljen je od kvalitetnih koncerata najpoznatijih svetskih simfonijskih orkestara, posebno Berlinske filharmonije, sa velikim dirigentima, među kojima su i Klaudio Abado, Danijel Barembum, Stefano Dudamel, Seiđi Ozava, Zubin Mehta.

Posebnu pažnju gledalaca privukao je i ciklus Evropa koncerata, snimljenih u najvećim evropskim gradovima, ali i programske celine u okviru kojih su emitovane opere, baleti, koncerti džez velikana, kao i igrano-dokumentarni programi o životima velikih muzičkih umetnika i nastanku njihovih remek-dela.

Od 2008. godine, skoro svi snimci koncerata nastali u produkciji Muzičke redakcije RTS-a realizovani su u formatu slike 16:9 i sa stereo tonom, pri čemu se na RTS digital naročito insistiralo na direktnim uključenjima, jer su na taj način gledaoci imali priliku da uživaju u vrhunskoj slici i tonu.

Pratili smo tako koncerte Simfonijskog orkestra i hora RTS-a, našeg Big benda, ali i orkestra Češkog radija, Pekinškog simfonijskog orkestra, otvaranje Bemusa i Beogradskog džez festivala, sve koncerte Gitar art festivala, a pred nama su i koncerti nove sezone naših ansambala, Čelo festa, Tribine kompozitora.

Razvoj digitalnog kanala značajan za kulturu Srbije


Urednici RTS digitala su gledaocima ponudili i deo programskog bogatstva iz dokumentacije TV Beograd.

Kulturno blago stvarano tokom decenija u domaćoj produkciji - emisije vrhunskog kvaliteta iz oblasti kulture, dokumentaristike, obrazovnog, dramskog, dečijeg i filmskog programa našle su se u većem delu programskih sadržaja koje je RTS digital emitovao 24 sata dnevno.

Serijali o kulturno-istorijskim spomenicima od svetskog značaja, o našoj umetničkoj baštini, razgovori sa književnicima, likovnim umetnicima i filmskim stvaraocima podsećali su na činjenicu da su kultura i umetnost značajan i neodvojivi deo svakodnevnog života, da živimo sa njima, što je i osnovna idejna postavka programa RTS digital.

I dok je prezentovao televizijsko blago iz arhive TV Beograd, RTS digital se uključivao i u najsavremenije svetske tokove emitovanjem kvalitetnih stranih dokumentarnih TV programa - Priče sa dvorova, U potrazi za Šekspirom, Život slavnih, Bogatstva civilizacije, Najlepša mesta svetske baštine, Avanture fotografije, Istorija džeza, Biografije poznatih, Arhitektura...
Takođe, emitovani su i pažljivo odabrani umetnički filmovi francuske i ruske produkcije, pre svega ciklus filmova proslavljenog reditelja Karena Šahnazarova.

RTS digital je ovog proleća ukazao i na to da smo i sami spremni da pratimo svet - povodom obeležavanja deset godina od bombardovanja i rušenja Avalskog tornja, stvorena je prva emisija u produkciji Redakcije digitalnog programa - „Feniks na Avali", u formatu slike 16:9 i sa stereo tonom, koja predstavlja tek početak naše produkcije.

Urednici RTS digital razvoj ovog kanala vide i kao proces čiji je cilj realizacija sadržaja od sveobuhvatnog značaja za našu kulturu.

Emisija koje će u tehnološkom smislu predstavljati temelj novog - digitalnog doba, a u sadržajnom - kontinuitet sa 50 godina stvaranim kvalitetom.

Prioritet kvalitet digitalnog programa

Gostujući u Jutarnjem Dnevniku, urednica digitalnog kanala Tatjana Ćitić rekla je da su ostvareni svi ciljevi u prvih godinu dana rada što se tiče digitalizacije i prvog eksperimentalnog celodnevnog programa kulture i umetnosti.

Urednica digitalnog programa kaže da prioritet nije praćenje gledanosti, već kavlitet porgrama, i da je, prema njenim rečima, u tom smislu postignut uspeh.

"Mislim da smo u ovih godinu dana uspeli da termin digitalna televizija uđe u svaki dom u Srbiji. To je tek početak, o tome ćemo sve više govoriti u naredne dve i po godine do kada je planiran konačni prelazak na digitalno emitovanje", objasnila je Ćitićeva.

Urednica RTS digital je navela da je digitalni program dostupniji putem kabla, a što se tiče predajnika i dalje se emituje samo preko dva predajnika što će ostati i u narednom periodu, i dodala podatak da je trenutno preko 15 odsto gledaoca u Srbiji pokriveno digitalnim programom.

Ćitićeva je podsetila da je prema Strategiji države za prelazak na digitalno emitovanje programa, koji je Vlada usvojila u julu mesecu, planirano da se građanima Srbije dodeli subvencija od 25 evra, na prvom mestu socijalno ugroženim domaćinstvima, ali i onima koji redovno plaćaju TV pretplatu, a prioritet imaju oni koji nisu na kablu.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi