Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sutra sahrana patrijarha Pavla
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 11. 2009.

Izvor: RTS

Sutra sahrana patrijarha Pavla


Prema sopstvenoj želji, patrijarh Pavle biće sahranjen u četvrtak 19. novembra u 13 časova, u manastiru Rakovica pored crkve svetih arhangela Mihala i Gavrila.


Nakon sastanka Odbora za sahranu, koji je održan u sredu, saopšteni su detalji sahrane srpskog patrijarha Pavla, trasa kojom će se kretati povorka i vreme odražavanja opela na platou ispred Hrama svetog Save.Kako je saopšteno, na dan sahrane povorka sa telom patrijarha iz Saborne crkve kretaće se ulicama Kneza Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, zatim preko Zelenog venca, Prizrenskom do Terazija, Kralja Milana do Slavije, pa do Bulevara oslobođenja i Krušedolske ulice, gde se iznosi kovčeg i prenosi do Hrama svetog Save.

Najavljeno je i da će se kod Terazijske česme kolona zaustaviti kako bi se obavio kratak pomen, nakon čega će povorka nastaviti prema Hramu.Opelo, na platou ispred Hrama svetog Save, održaće se u 11 časova, a po završenom opelu povorka će se kretati preko Autokomande, Trošarine, Crnotravske i Borske ulice, Ulice Miška Kranjca, patrijarha Dimitrija, do manastira Rakovica, gde će patrijarh biti sahranjen oko 13 sati.

Prema rečima episkopa bačkog Irineja, oproštajnu besedu u ime SPC održaće mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Pored njega, u ime čitave pravoslavne crkve u svetu govoriće vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Episkop Irinej je podsetio da će opelu i sahrani patrijarha Pavla prisustvovati poglavar Albanske pravoslavne crkve Anastasios i mitropolit Pravoslavne crkve čeških zemalja i Slovačke Hristofor.

Episkop bački je rekao da su i ostale prevoslavne crkve najavile visoko rangirane delegacije, a posebno je značajna delegacija Ruske pravoslavne crkve, koju će, umesto patrijarha Kirila, koji je iz zdravstvenih razloga sprečen da prisustvuje, predvoditi stalni član Svetog sinoda u Moskvi, mitropolit Minska i egzarh Belorusije Filaret.

Episkop Irinej očekuje i dolazak visoke delegacije Rimokatoličke crkve sa otprilike 20 članova.Dan žalosti u BeograduRimokatolički poglavar papa Benedikt XVI odredio je kardinala Anđela Sodana, dekana Kardinalskog kolegija za svog predstavnika na sahrani patrijarha Pavla, saopštila je Apostolska nuncijatura u Srbiji.Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril uputio je mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, SPC i vernicima saučešće povodom smrti patrijarha Pavla, objavljeno je na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

Gradonačelnik Dragan Đilas proglasio je dan sahrane patrijarha srpskog Pavla, 19. novembar, za dan žalosti u Beogradu.

Prema Zakonu o obeležavanju Dana žalosti, zastave Srbije biće spuštene na polovinu jarbola, a organizacije koje imaju muzičko-scenske programe i radio-dizufne organizacije dužne su da svoje sadržaje prilagode danu žalosti.

Iz MUP-a se apeluje na garađane da izbegavaju da se tog dana voze automibilima jer će osim predviđene trase i okolne ulice služiti pešacima da stignu do Hrama svetog Save.

Najavljeno je i da će policija svima koji budu došli iz Republike Srpske, Crne Gore i Makedonije biti na usluzi da im pomogne da što lakše stignu do odredišta.

Više na http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi