Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Karadžić: neopravdan postupak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

18. 11. 2009.

Izvor: Danas

Karadžić: neopravdan postupak


Beograd - Postupak kablovskih distributera, koji su tokom trodnevne žalosti zbog smrti patrijarha Pavla isključili pojedine televizijske kanale iz sistema, nije opravdan i u suprotnosti je sa zakonom, kaže za Danas Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA).

Naime, kablovski operateri KDS, IKOM i SBB saopštili su u ponedeljak da neće emitovati programe sa zabavno-muzičkim sadržajem tokom trodnevne žalosti u Srbiji. Svi operateri pozvali su se na preporuku koju je uputila RRA.

- Na osnovu uredbe RRA zbog smrti patrijarha Pavla u danima žalosti biće trajno ili povremeno isključeni svi radio kanali i TV kanali HRT 1 i 2, Zone Club, Vizant, Fodž life, BBC Prime, VH 1, OBN, Melos, MTV Adria, DSF, TV E, Kanal 5, RT CG, Fashion TV, RAI Uno, MTV Hits, VH1, Enter - saopštio je KDS.

U SBB-u objašnjavaju za naš list da „proglašena državna žalost zbog smrti verskog vođe ne može se meriti sa mogućnošću gledanja neke humorističke serije“, kao i da je „u nedostatku jasnih pravila ostavljeno da kablovski operater sam donese odluku, koja nije u njegovoj nadležnosti“. Predstavnici SBB-a prosledili su našem listu poruku Službe za nadzor i analizu RRA, na osnovu koje su doneli odluku. U poruci se navodi: „Molimo Vas da se postarate da emiteri koji se ne pridržavaju pravila o obeležavanju dana žalosti budu tehnički onemogućeni da distribuiraju takav program preko Vašeg operativnog sistema“.

Uprkos tvrdnjama operatera, Goran Karadžić ističe da RRA nije donela nikakvo posebno obavezujuće uputstvo za emitovanje inostranih TV kanala u kablovskom sistemu tokom dana žalosti već samo preporuku domaćim emiterima da usklade programe.

 - Lično sam dao preporuku jednom kablovskom operateru da se isključe samo domaći kanali koji tokom 24 sata emituju muziku, kao što su DM sat i TV Vizant. Ne znam po kojim su kriterijumima donete odluke da se kompletno isključe programi pojedinih TV kanala, ali RRA ne podržava ovakav postupak - objašnjava Karadžić. On dodaje da je dan žalosti u Srbiji i da treba prilagoditi programe domaćih kanala, ali da „inostrane programe ne treba dirati“.

B. Cvejić

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi