Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Sramota
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 11. 2009.

Izvor: Kurir

Sramota


BEOGRAD - Za pojedine TV i radio kuće zakon je samo mrtvo slovo na papiru. Iako je država proglasila trodnevnu žalost, na mnogim stanicama je juče treštala muzika. Puštali su se narodnjaci, zabavnjaci, pop... Zabrinjavajuće je što vladinu odluku o danu žalosti nisu poštovali ni funkcioneri ove zemlje kao što je predsednik UO JP „Železnice Srbije“ - Zoran Anđelković Baki, vlasnik Radija S, ali i javna preduzeća kao što je PTT KDS, koja emituju muzičke kanale.

Preko kablovske mogli su se čuti i teški narodnjaci, recimo na TV DM, koja je u vlasništvu Dragane Mirković.Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta Republičke radiodifuzne agencije, kaže da je većina emitera ispoštovala zakon, ali da će protiv ostalih biti pokrenut „postupak za izricanje mere“.

- Republička radiodifuzna agencija izdala je saopštenje da se ne pušta neprikladna muzika i to je postavila na svoj sajt. Ali i prosledila svim emiterima. Naišli smo na veliki odziv jer se u većem slučaju poštuje Zakon o danu žalosti. Međutim, neke najslušanije stanice su emitovale neprikladnu muziku. Tako je Radio S, i pored nekoliko upozorenja, tek u 13.47 časova prekinuo emitovanje zabavne muzike i prešao na klasičnu - objašnjava Karadžić i nastavlja:

- Uporedo smo se dogovorili s kablovskim distributerima da izbace iz svoje ponude muzičke kanale sa zabavnom i narodnom muzikom, kao što je recimo TV DM SAT. SBB jer to i uradio, dok u PTT KDS nisu isključili neke kanale poput MTV, BN, i to pored tri upozorenja. Najviše iznenađuje što je PTT KDS državna firma.

Zamenik predsednika Saveta RRA ponovio je da su mere opomene javna upozorenja, privremeno i trajno oduzimanje dozvole, ali i prijava sudiji za prekršaje, koji može da izrekne novčanu kaznu od 300.000 do milion dinara.Direktor JP „PTT Srbija“ Goran Ćirić bio je iznenađen informacijom, ali je rekao da će to proveriti i da će sigurno biti kažnjeni oni koji su odgovorni za taj propust.Sa druge strane, Zoran Anđelković, vlasnik Radija S, vadio se da je njegova stanica puštala neprikladnu muziku iz neznanja.

- Iz RRA smo jutros dobili obaveštenje da se zbog dana žalosti ne sme puštati zabavna i narodna muzika, ali nije rečeno šta se pod tim podrazumeva. Ponašali smo se kao i do sada, a u svim dosadašnjim danima žalosti puštale su se strane balade. Pitao sam koje pesme hoćete, ali niko nije rekao šta je to. Ali da znate, nismo mi jedini, i druge radio i televizijske stanice puštaju istu muziku. Proverite šta pušta radio B92, TDI, Naksi radio i drugi - kaže Anđelković, koji naše pitanje da li je uopšte potrebno da RRA više puta upozorava radio-stanice zbog kršenja dana žalosti kaže da je to zato što niko nije znao da objasni šta se sme puštati.

- Mi smo ugasili televiziju i ne emitujemo nikakav program, a mogu i radio da ugasim ako treba. Ako kažu da puštamo samo Mocarta, mi ćemo ga puštati, ali niko nije znao da nam odgovori koju muziku da puštamo džez, bluz... - pravda se Anđelković.

Antrfile : Narodnjaci zabranjeni

RRA je juče izdala saopštenje u kome stoji šta su sve emiteri dužni da poštuju, a to se odnosi i na program u inostranstvu. Po njima moraju da emituju odluku o proglašenju žalosti, ali i program obeležavanja koji donosi nadležni organ. Pored toga, moraju da obaveste javnost o skupovima koje organizuju. Umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, treba da emituju „muziku i emisije prikladne danu žalosti“.„U skladu sa odredbama koje se odnose na način obeležavanja dana žalosti, zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike“, stoji u saopštenju RRA.

Rok po zakonu?!

Pored brojnih stanica, ni Radio Tri nije puštao odgovarajuću muziku, a Srđan Šmigić, urednik muzičkog programa, smatra da puštanje pop i rok balada ne predstavlja kršenje dana žalosti.- U Zakonu ne piše da treba da se puštaju samo instrumentali, tako da puštanje pop i rok balada nije kršenje pravila o danu žalosti. U Zakonu piše da se ne sme puštati zabavna i narodna muzika i mi smo naš program prilagodili - kratko je rekao Šmigić.

M. L. - S. T.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi