Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Repriza za mandat
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 11. 2009.

Izvor: Večernje novosti

Repriza za mandat


Novinarska udruženja, po drugi put, predložila su svoje kandidate za članove Saveta Republičke radiodifuzne agencije
.

Kada kandidature Gordane Suše, koju je predložio NUNS i predstavnika UNS Branka Žujovića potvrdi skupštinski Odbor za kulturu i informisanje, poslanici će odlučiti ko će od njih dvoje dobiti šestogodišnji mandat u ovom regulatornom telu.

Gordana Suša je novi-stari kandidat. Nedavno je dobila 120 glasova poslanika i nedostajalo joj je šest da bude izabrana. Protivkandidat bio joj je Milan Bečejić.

Tada se u Skupštini moglo čuti da Suša nije izabrana zbog zabune u vladajućoj koaliciji. Prema nezvaničnim informacijama, G17 plus je od početka podržavao Sušu, a DS Bečejića. Onda je dogovoreno da se glasa za Sušu, što su učinili svi osim SPS.

Kako je propao izbor, čija procedura je započela pre skoro godinu dana, Odbor za kulturu i informisanje dao je rok od dve nedelje da novinarska udruženja predlože novu listu kandidata. Tada je predsednica Odbora Vesna Marjanović rekla da isti ne mogu ponovo da se kandiduju. U sredu smo čuli drugačije objašnjenje.

- Ne znači da stari kandidati ne mogu ponovo da se kandiduju, već lista mora da bude nova. Čim je na njoj jedno novo ime, to znači da lista nije ista kao stara - kaže Vesna Marjanović.

Prema ovom objašnjenju, da se i Bečejić ponovo kandidovao, lista ne bi mogla da bude prihvaćena.

Goran Karadžić, zamenik predsednika Saveta RRA, kaže da, analizirajući Zakon o radiodifuziji nigde nije pronašao ograničenje da neko ne može da bude dva puta kandidovan.

- Ko će biti kandidat, a ko izabran nije naš posao. Mi smo samo službenici Skupštine, koja nas bira. I naravno, čekamo da dobijemo nove članove, jer najbolje je kada Savet radi u punom sastavu - jasan je Karadžić.

Kad dobiju članove Saveta RRA iz redova novinarskih udruženja i nevladinog sektora, doći će vreme da se biraju i novi predstavnici crkve, Vojvodine i univerziteta, jer vladiki Porfiriju, Goranu Karadžiću i Svetozaru Stojanoviću mandati ističu u februaru sledeće godine.

I. Mićević

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi