Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Vratite zaplenjena dokumenta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 11. 2009.

Izvor: Glas javnosti

Vratite zaplenjena dokumenta


Puštanje Slavoljuba Kačarevića iz pritvora pozitivan je ali ne i dovoljan korak nadležnih organa, tvrde u Udruženju novinara Srbije.


UNS poručuje da bi Ministarstvo finansija moralo da vrati dokumentaciju nedavno zaplenjenu u prostorijama Glasa javnosti i Kurira kako bi Kačareviću u potpunosti bilo omogućeno fer suđenje.

Prema rečima generalnog sekretara UNS Nina Brajovića, bez te dokumentacije Kačarević neće biti u mogućnosti da se na adekvatan način brani.

- UNS je zadovoljan što je naša akcija urodila plodom, međutim i dalje insistiramo da se vrati dokumentacija koja je odneta iz Vlajkovićeve 8, neophodna za dalji proces njegove odbrane. Takođe, činjenica je da Kačarević nije ni trebalo da bude priveden, jer je reč o slučaju iz 2001. godine, kada naš kolega nije radio ni sa kakvom lošom namerom niti je imao bilo kakvu korist iz svega toga - ističe Brajović i dodaje da je akcija hapšenja Kačarevića sama po sebi bila loša epizoda za novinarsku profesiju i da ostavlja negativan trag.

Inače, UNS zahvaljuje svim kolegama koji su potpisali peticiju za puštanje iz pritvora, kako navode, uglednog novinara Slavoljuba Kačarevića.

Podsetimo, pomenutu peticiju je od 30. oktobra do 9. novembra, kada je Kačareviću omogućeno da se brani sa slobode, potpisalo 543 novinara!

Ovo udruženje, takođe zahvaljuje svima koji su svojim tekstovima i javnim nastupima učestvovali u ovoj akciji.Jedan od njih, glavni i odgovorni urednik Politike Dragan Bujošević za Glas javnosti kaže da se iskreno obradovao kada je čuo vest da je njegov prijatelj pušten iz pritvora.

- Raduje me što je Kačarević konačno pušten. Video sam zvanično saopštenje koje kaže da su oba svedoka saslušana, te da je istražni sudija nakon toga doneo odluku da se Kačke pusti da se ubuduće odbrani sa slobode, što me je jako obradovalo. Iskreno se radujem Kačketovoj slobodi - kaže Bujošević, koji je više puta ponovio da je Zakon o javnom informisanju političko, a hapšenje Kačarevića ljudsko pitanje.

Potpredsednica NUNS Jelka Jovanović izražava iskrenu nadu „da tužilaštvo neće imati elemenata za podizanje optužnice protiv Slavoljuba Kačarevića“

- Takođe, ne bih volela da moja rečenica ugrozi dalji proces. Baš sam nedavno čitala sve što je govorio i pisao i pokušavam da shvatim šta je to što bi kod tog čoveka bilo kome zasmetalo, te u kom trenutku je njegova novinarska profesija nešto ili nekoga ugrozila. U svakom slučaju, drago mi je što je pušten - zaključuje Jovanovićeva.

Podsetimo, Slavoljub Kačarević je uhapšen 28. oktobra ujutru ispred svoje zgrade, kada su ga pripadnici SBPOK bez objašnjenja odveli na saslušanje u Palatu Srbija. Prema naknadno objavljenom saopštenju Tužilaštva, bivši glavni urednik Glasa javnosti osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja kao direktor preduzeća „Manami“, a kao obrazloženje za zadržavanje u pritvoru navedena je mogućnost uticaja na svedoke.

Antrfile :

Dragoljub Žarković: Drago mi je


Glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković u kratkoj izjavi za Glas javnosti kaže da je zadovoljan što je istražni sudija, nakon saslušanja svedoka, omogućio uredniku onlajn Balkan magazina da se odbrani sa slobode.

- Drago mi je naravno! U maloj sam gužvi sad, ali sam se svakako obradovao ovoj vesti - rekao je Žarković, koji je nedavno u znak podrške Kačareviću izjavio da se u Srbiji sa slobode brane oni koji to nikada ne bi trebalo, te da nije bilo razloga držati novinara u zatvoru.

I. Š.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi