Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Svi glavni urednici složno protiv novog zakona o informisanju!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 09. 2009.

Izvor: Pres

Svi glavni urednici složno protiv novog zakona o informisanju!


Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik „Blica“:

- Kao što sam pre neki dan rekao za vaš list, očekivao sam da zakon bude izglasan, jer LDP-u je samo bio potreban alibi da glasa „za“. Dobio ga je i bez suštinskih promena vezanih za kaznenu politiku. Nisam srećan što sam pogodio, ali šta je - tu je.
Nikakav zakon neće nas sprečiti da radimo ono što je naš osnovni zadatak - objavljivanje informacija bez cenzure i autocenzure. Radićemo kao što smo do sada radili. Objavljivaćemo informacije kao do sada, bez obzira na to što ćemo možda biti na udaru zakona.

Dragan Bujošević
, glavni i odgovorni urednik „Politike“:

- Suština je upravo u kaznama. Stav OEBS-a je da novčane kazne ne smeju biti toliko visoke da sputavaju slobodu medija, jer idu ka uvođenju cenzure. Pošto kazne nisu u skladu sa evropskim standardima, znači da su drakonske i vode ka ukidanju medija!

Dragoljub Žarković,  glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Vreme“:

- Što se mene tiče, preživeo sam mnoge zakone, pa ću i ovaj koji je katastrofalan. Znate šta će tu biti jedan od najvećih problema? Kako objasniti sudiji Privrednog suda kako mediji funkcionišu?! Šta oni znaju o medijima?! Ne znaju ništa, a treba da sude! Katastrofa!

Slobodan Reljić,
urednik „NIN-a“:

- Svaka evropska zemlja, bar u poslednja tri veka, s ponosom ističe da nesebično podržava i gaji slobodu mišljenja. Srbija ima parlament i Vladu koji su rešili da prekinu s tim „licemerjem“. I evo, mi smo sad dobili zakon koji uvek polazi od toga da je novinar „kurir koji širi lažne vesti“.

Ne obaveštava on čitaoca da bi kao građanin kritički mislio i donosio delotvorne društvene odluke - nego „kleveće i laže“ o našoj „presvetoj Vladi“. Naši ministri su sad sigurni kao crni medvedi ili kao onaj jazavac Davida Štrpca. Zato su naši novinari sada stalno u krivolovu. Dok ih neki savestan činovnik ne uhvati i ne privede na nezavisni sud.

Vukašin Obradović,  glavni i odgovorni urednik „Vranjskih“:

- Razočaran sam i nemoćan. Očigledno da je medijski sektor nemoćan kada je zakonodavstvo u pitanju u ovoj zemlji. I pored svih brojnih apela, poslanici su izglasali zakon koji ništa dobro neće doneti ni medijima, ali ni onima koji su ga izglasali.

Tanja Jordović, glavna urednica  Informativnog programa TV Pink:

- Posle ovoga danas u Skupštini svaki komentar je suvišan! Videćemo kakav će biti početak njegove primene. Ako bude trebalo, galamićemo!

Milomir Marić, urednik TV Košava:

- Ja se samo nadam da znaju šta rade! To bi bio moj jedini komentar!

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi