Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Veliki skok unazad
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 08. 2009.

Izvor: Danas

Veliki skok unazad

Veliki skok unazad

Jadranka Jelinčić, izvršna direktorka Fonda za otvoreno društvo, uoči izglasavanja, komentariše Zakon o informisanju

Beograd - Poslednjih sedam ili osam godina, svedoci smo proliferacije opštih i posebnih zakona koji se donose u rekordno kratkim rokovima, bez prilike za javnu raspravu. Osim trenutno aktuelnog Zakona o informisanju, možemo da se osvrnemo i na Zakon o budžetskom sistemu kao i osnovnom obrazovanju, koji su temeljni zakoni iz ovih oblasti, a koji su doneti za sedam dana, bez debate -rekla je za Danas Jadranka Jelinčić, izvršna direktorka Fonda za otvoreno društvo (FOD).

Ona smatra da zbog toga ovaj zakon nikako ne može da bude u skladu sa propisima EU, iako se kod nas zakoni i donose ad hoc, upravo pod izgovorom usaglašavanja sa standardima Evropske unije.

- Ne samo da je ovim zakonom Srbija u odnosu na sebe samu, kao i na zemlje iz regiona, napravila veliki skok unazad, ona je znatno produžila i zakomplikovala proces evropskih integracija - smatra Jelinčićeva.

Što se tiče medijske atmosfere u zemlji, kako smatra direktorka FOD, ne samo da će nastati strepnja i nepoverenje u medijima i među novinarima, već će i publika brzo početi da sumnja u iskrenost novinara koji će pod velikim pritiscima pribegavati autocenzuri.

- Državna vlast je u obavezi da stvori uslove i okvire za funkcionisanje medija i da uvede red u ovu oblast, ipak u ovom zakonu, Vlada se bavila sasvim pogrešnim pitanjima i time konstitucionalni okvir ostavila nezavršen. O ovim pitanjima trebalo bi da vodi računa Medijski savet, kao što RRA reguliše funkcionisanje elektronskih medija - kaže Jelinčić i dodaje da je veoma neizvesno tipovati na mogućnost izglasavanja ovog zakona, zbog političkih kalkulacija koje su u toku.

- Pitanje je hoće li se, u ovoj stvari, političari voditi načelima pravne države i vladavine prava ili stranačkim interesima. Po mom mišljenju, mudar političar bi što pre zaustavio proces donošenja ovog zakona. Neverovatno je insistiranje na tekstu zakona koji je izazvao tako burne reakcije stručne i opšte javnosti, medijskih udruženja u zemlji, ali i inostranstvu. Sve ovo bi trebalo da bude dovoljno upozorenje da zakon nije valjan - kaže Jelinčić.

Prema njenom mišljenju, više je stručnih razloga zašto bi ovaj zakon trebalo što pre da završi u korpi.

- Prvo, politički je neodgovorno doneti akt kome se javnost toliko protivi i koji bi mogao da dovede do cepanja države. Drugo, ovaj zakon proizvodi nove troškove za državu zbog presuda Evropskog suda za ljudska prava koji će sigurno reagovati. Poslednje se tiče kočenja dalje evropeizacije Srbije, njene integracije u EU - upozorava Jadranka Jelinčić iz FOD.

A. Malušev

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi