Naslovna  |  Aktuelno  |  Vesti  |  Rešenje kao Godo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

31. 08. 2009.

Izvor: Dnevnik

Rešenje kao Godo

Rešenje kao Godo
Zaposleni u Radio Somboru, njih 14, među kojima je osam novinara, nakon svojevremenog poništavanja privatizacije nezadovoljni su svojim statusom, zbog kojeg ne primaju zarade.

Naime, status ove regionalne radio-stanice imovinsko pravno još nije rešen, mada je na poslednjem konkursu RRA dobila regionalnu frekvenciju za emitovanje programa na području Zapadno bačkog okruga, čiji je ne samo administrativni centar Sombor. Za godinu dana od kada je raskinut ugovor o privatizaciji, dva predstavnika Upravnog odbora podnela su ostavku. Jožef J. Fekete, vršilac dužnosti direktora i glavnog i odgovornog urednika, u ostavci je još od novembra prošle godine, ali ostavku do sada niko nije razmatrao. Zaposleni su početkom avgusta primili samo februarsku zaradu, i to u minimalno zagarantovanom iznosu (minimalac), a od tada im se ne uplaćuju ni zakonom propisani doprinosi.

Većinski kapital Radio Sombora je 2. novembra 2007. prodat na aukciji Ireni Vuksanović iz Beograda. Međutim, republička Agencija za privatizaciju polovinom prošle godine je, zbog neispunjavanja ugovornih obaveza prema zaposlenima, ali i državi, raskinula ugovor s kupcem i od tada je u ovoj kući potpuni raspad sistema.

- Sredinom prošle godine, nakon raskida ugovora s gospođom Vuksanović i prelaska 70 odsto kapitala u Akcijski fond, nekadašnja direktorka Radija Anita Beretić imenovana je za zastupnicu državnog, većinskog kapitala, a sve na predlog sindikata - svedoči Siniša Stričević, predsednik sindikata Nezavisnost u ovoj medijskoj kući. Nakon toga, iz gradskog budžeta Sombora prebačeno je 2,5 miliona dinara, što je bilo dovoljno samo za pet zagarantovanih minimalnih ličnih dohodaka, koji su isplaćeni linearno, svim zaposlenim podjednako.

Prema Stričevićevim rečima, zahvaljujući tome što su dva projekta Radio Sombora prošla na konkursu pokrajinskog Sekretarijata za informisanje, nedavno je dobijeno 700.000 dinara, a taj novac je potrošen za minimalce.

Zaposleni dolaze na posao, ali su razočarani nebrigom nekadašnjeg osnivača, sada Grada Sombora, jer ne uspeva da reši njihovu sudbinu. Program se emituje zahvaljujući, manje-više, entuzijazmu novinara i tehničara Radio Sombora, a do kada će njihova sudbina biti neizvesna, ostaje da se vidi.

M. Miljenović

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi